Китайските борси продължават уверения си ръст

Китайските борси продължават уверения си ръст

Търговията на китайските борси втори пореден ден приключи с уверен ръст на котировките, предадоха световните агенции в петък.

Композитният индекс на Шанхайската фондова борса закри сесията с растеж от 4.82 на сто след повишението от 5.34 на сто в края на търговията преди ден. Смесеният индекс на борсата в Шънчжън се повиши с 5.32 на сто, а индексът ChiNext, който обединява технологични и други разрастващи се компании, добави 6.26 на сто.

Нарасналият оптимизъм на пазара доведе до слухове в деловите среди за това, че правителството на Китай няма да отслаби мерките по подкрепа за финансовия пазар поне до 3 септември, когато в Пекин ще се състои мащабен военен парад в чест на 70-годишнината от победата му над Япония.

Играчите започнаха да купуват поевтинелите след свободното падане в предишните дни акции. Принос в оживлението на пазара имаше и укрепналият юан.

В същото време борсови анализатори не смятат, че започналото възстановяване на китайските ценни книжа ще има продължителен характер. " В момента положителната конюнктура е за сметка на активната дейност на държавните фондове, но техните възможности за покупка на акции са ограничени и в мига, в който те спрат да купуват, индексите отново може да паднат стремглаво", смята Питър Чжао, анализатор в "Ийгъл Инвестмънт", цитиран от ТАСС.

В същото време петролът сорт Брент в Лондон поскъпна с 4.27 процента до 49.59 долара за барел, което е най-високата постигната цена от две седмици.

Още сутринта октомврийските фючърси на сорта Брент от Северно море прехвърлиха прага от 48 долара за барел, но стойността им спадна през първите минути от търговията на лондонската борса ICE. По-късно цената на октомврийските контракти на този нефт се понижи дори под 47 долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?