Китайските комунисти стискат палци на Станишев за изборите

Пожелания за успех на българските социалисти е получил лидерът на БСП Сергей Станишев по време на срещата си в Пекин с Ли Чанчуен, член на Постоянния комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия, висшия политически орган на ККП.

Председателят на Китайската народна република Ху Цзинтао отдава голямо значение на взаимоотношенията между ККП и БСП и пожелава на българските социалисти успех на следващите избори, заявил Ли Чанчуен, цитиран в съобщение на БСП.

Ли Чанчуен изтъкнал, че двете страни могат да си сътрудничат в утвърждаването на многополюсния свят и демократизирането на международните отношения. Той изразил задоволство, че всички български правителства досега са поддържали добри отношения с Китай, но особено БСП винаги е давала тласък на сътрудничеството.

Сергей Станишев призовал за по-голяма активност от страна на Китай за развитието на икономическите връзки с България и изразил задоволство, че са налице първите китайски инвестиции у нас. Ли Чанчуен изтъкнал, че китайските предприятия са поощрявани да инвестират в България.

Станишев отправил покана за ответна визита на ККП и изразил надежда, че в най-скоро време държавният глава Ху Цзинтао, който е и генерален секретар на ЦК на ККП, ще посети България.

На завършилия в неделя пленум на ЦК на ККП Ху Цзинтао пое и поста председател на Военния съвет на ЦК на ККП. Този съвет досега се ръководеше от бившия държавен и партиен ръководител Цзян Цзъмин.

В понеделник агенция Синхуа предаде, че лидерът на БСП Сергей Станишев е изказал желание за размяна на опит с китайските комунисти по време на среща с ръководителя на Международния отдел на ЦК на ККП Ван Цзяжуй.

Споделяне

Още от България