Китайските спецслужби вербуват чужденци в социалните мрежи

Китайските спецслужби вербуват чужденци в социалните мрежи

Представители на западни разузнавателни служби казват, че китайски агенти контактуват чрез социалната мрежа Линктин (LinkedIn) с хиляди чужденци, включително бивши правителствени служители, съобщи в. "Ню Йорк Таймс".

Изданието припомня, че Линктин е единствената американска платформа за социални контакти, която не е блокирана в Китай, защото компанията, собственост на Майкрософт (Microsoft), се е съгласила да цензурира вписвания с деликатно съдържание. Същевременно тази социална мрежа става средство за разпространяването на дезинформация и нещо повече - тя е идеална за вербуване на шпиони, твърдят източници от американски контраразузнавателни служби, цитирани от вестника.

В статията се изброяват няколко такива случая. Бивш високопоставен член на външнополитическия екип на президента Барак Обама получил в Линктин съобщения от някого, който му предложил да пристигне в Китай, да се свърже с него и да получи "добре платени" възможности.

Бивш служител на датското външно министерство получавал съобщения от жена, представила се за шеф на китайска фирма за търсене на кадри. На насрочената среща в Пекин вместо жената се появили трима мъже, които предложили на датчанина да получи "голям достъп до китайската система" за проучвания.

Бивш служител на Белия дом през мандата на Обама и кариерен дипломат се бил сприятелил в Линктин с лице, което твърдяло, че е изследовател в Калифорнийския технологичен институт и разполага с връзки в Белия дом и посланици. Оказало се, че такъв човек не съществува.

Американският всекидневник отбелязва, че разузнавателните агенции в САЩ, Великобритания, Германия и Франция са издали предупреждения, че чуждестранни агенти, предимно китайски, установяват чрез Линктин контакти с хиляди чужденци.

"Китайските разузнавателни служби правят това в големи мащаби", казва Уилям Р. Иванина, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност. "Вместо да се пращат шпиони в САЩ да вербуват един обект, много по-ефективно е да се седи зад компютъра в Китай и да се изпращат приятелски покани към хиляди обекти, като се използват фалшиви профили" казва шефът на федералната агенция, която следи за чуждестранни шпиони и сигнализира компаниите за възможно инфилтриране.

Използването на социалните мрежи от китайски правителствени агенти за престъпни ли привлече вниманието през последните седмици и администраторите на Фейсбук, Туитър и Ютюб изтриха голям брой акаунти, разпространяващи невярна информация за продемократичните протести в Хонконг. Само от Туитър са изтрити над хиляда акаунта.

Това е първият случай, когато от Фейсбук и Туитър е премахната дезинформация с китайски произход. Преди това - през 2015 и 2016 г. - редица правителства по света започнаха да неутрализират дезинформация с произход от Русия, припомня "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят