Китайските власти ангажират 100 души в издирването на Боян Петров

Трите хеликоптера не успяха да излетят в петък заради силния вятър

Китайските власти ангажират 100 души в издирването на Боян Петров

Китайските власти са ангажирали 100 души в издирването на българския алпинист Боян Петров в подножието на хималайския връх Шиша Пангма.

Това обяви в петък на извънредна пресконференция китайският посланик в София Джан Хайджоу.

Около 25-има от участниците в акцията са опитни спасители, които ще бъдат разпределени в общо 3 групи. Те ще бъдат ръководени от известен китайски алпинист. Първата група от 12-има спасители вече е тръгнала от Базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м).

Както е известна, предишната група, съставена от трима шерпи и трима спасители, която достигна Лагер 1, не откри там Боян Петров.

По думите на посланик Хайджоу, след като достигнат първия лагер, седмина от първата група ще се отправят към Лагер 2 (6800 м), а след това и към Лагер 3 (7300 м). Надеждите са българският алпинист да се намира именно във втория лагер.

"Знаете, че заради изключително суровото време в момента спасителите не могат да провеждат операции над 7300 м. На 11 май времето е облачно, има северозападен вятър със скорост 10-16 м/сек., а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. Утре на 12 май времето ще е облачно с кратковременни снеговалежи, северен вятър със скорост 12-26 м/сек. Температурата ще е между минус 12 и минус 25 градуса. Според прогнозата на 13 май може би ще има съвсем кратко време, когато ще е по-хубаво времето", обясни китайският дипломат.

Именно тогава китайските власти се надяват да могат да организират издирване под самия връх. Според посланика най-добрият начин за издирване в случая е с хората на място, а не толкова чрез хеликоптери.

"На 13 май, когато времето е малко по-добро, ще започнат спасителни операции и издирване от Лагер 3 на 7300 м нагоре към върха", увери Джан Хайджоу.

От думите му стана ясно още, че два от ангажираните преди ден хеликоптери от Непал вече са пристигнали на около 25 км от Шиша Пангма и очакват благоприятни условия, за да могат да се включат в издирването на Петров. За съжаление силният вятър в петък не е позволил да излетят.

"Времето в района на издирвателната операция в момента е ветровито, с променлива облачност. Прогнозата е, че утре ще бъде по-благоприятно за работа на хеликоптерите. Те са били цял ден в едно селище, което е съвсем близо до района на Шиша Пангма. За съжаление, не са могли да излетят през деня и днес повече няма да правят опити за издирвателна операция по въздух, ще подновят опитите утре", коментира пред БНР Деян Петков, който отговаря за логистиката на изкачването на Боян Петров.

Българският алпинист е в неизвестност от 3 май, когато за последно е забелязан да атакува Шиша Пангма. Той не е взел със себе си сателитен телефон, а палатката му бе открита празна в последния Лагер 3 пред осемхилядника.

Споделяне

Още по темата

Още от България