Китайските власти не разрешават на съпругата на нобеловия лауреат за мир да напуска дома си

Китайските власти на разрешават на съпругата на тазгодишния носител на Нобеловата награда за мир - китайският дисидент Лю Сяобо, да напуска дома си, предаде Ройтерс, като се позова на американска правозащитна организация.

"Фрийдъм нау" съобщи в изявление, че на Лю Ся не са предявени обвинения, но не ѝ се позволява нито да напуска своя апартамент в Пекин, нито до говори по мобилния си телефон. Тези ограничения били наложени на Ся, след като тя посети своя съпруг, за да му каже, че е удостоен с Нобеловата награда за мир.

Когато чул новината, Сяобо, който излежава присъда от 11 години затвор за "подривна дейност срещу държавата", се разплакал и казал, че това е "награда за мъчениците от Тянанмън".

Американската правозащитна организация "Фрийдъм нау" работи в целия свят за освобождаване на политически затворници и предоставя безплатни правни консултации. Нейна говорителка заяви, че "Лю Ся е подложена на огромен натиск".

Лю Сяобо бе удостоен в петък с Нобеловата награда за мир за тази година заради ненасилствената борба за човешки права в Китай, която води от две десетилетия. Това разгневи китайските власти.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?