Китайският чиновник, известен със скъпия си часовник, с 14-годишна присъда за подкуп

Бившият директор на Службата за инспекция на безопасността в китайската провинция Шанси, Ян Дацай, бе признат за виновен за взимане на подкуп и осъден на 14 години затвор, съобщи ИТАР-ТАСС.

Чиновникът предизвика всеобщо възмущение в Китай, след като в Интернет се появи негова снимка на мястото на голяма автомобилна катастрофа с човешки жертви. На нея той е заснет как усмихнато гледа към телата на загиналите и разбитите коли. Ян Дацай увери, че се е усмихвал, защото е искал да успокои подчинените си.

Интернет потребители са се впечатлили също и от скъпия часовник, който той е носел на ръката си.

Те го нарекоха "Братото с часовниците" и настояха да разберат как е възможно да си позволи подобен артикул със скромната си чиновническа заплата, отбелязва Асошиейтед прес.

Китайската комунистическа партия започна разследване и го освободи от длъжност заради "сериозни дисциплинарни нарушения". Ян се призна за виновен миналия месец по обвиненията за взимане на подкуп в размер на 250 000 юана (40 000 щатски долара) и за депозит от 5.04 млн. юана (820 000 долара) с неясен произход.

Новият китайски президент Си Цзинпин се опитва да смекчи общественото недоволство като насърчава скромността сред държавните служители и като затяга контрола над бюрокрацията и държавните предприятия.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?