Китайският премиер е в Букурещ за среща с 16 страни от Централна и Източна Европа

Франс прес: Източна Европа мечтае за китайски инвестиции

Китайският премиер Ли Къцян

Китайският премиер Ли Къцян е в Букурещ за среща с 16 премиери от Централна и Източна Европа, желаещи да стимулират китайските инвестиции в техния район, съобщава в понеделник Франс прес. Втората Среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай се организира, след като Пекин и ЕС започнаха миналата седмица преговори по споразумение за инвестиции, което се очаква да им осигури по-добър реципрочен достъп до техните пазари. Настоящата среща на правителствените ръководители ще бъде съпътствана от икономически форум, в който се очакват над 1000 представители на страните-участнички.

"Срещата на върха в Букурещ ще даде възможност на страните от Централна и Източна Европа да разберат какво търсят китайците", заявява пред АФП ръководителят на румънско-китайската търговска камара Габриел Гелмеджану.

Ли Къцян, който е първият китайски премиер, посещаващ румънската столица от 19 години насам, е придружен от ръководители на над 200 големи държавни и частни компании. Стотици бизнесмени от Източна Европа ще се постараят да привлекат тяхното внимание с цел инвестиции в енергетиката, транспорта и земеделието.

"Развитието на партньорство с Източна Европа е логична опция за Китай, тъй като това дава достъп до важни морски пристанища като Констанца /Румъния/ и Бургас /България/ за неговия износ", обяснява пред АФП икономическият анализатор Ръзван Оръшану. "Страните от района имат високи нива на растеж и не толкова строги разпоредби, засягащи заетостта и визите", колкото в Западна Европа, добавя той.

В началото на периода след 2000-та година китайските инвестиции в района бяха почти нулеви. През 2010 г. те достигнаха 590 милиона евро, според Института за развитие на Централна и Източна Европа, който се намира във Варшава. Търговският стокообмен между Китай и района се увеличи от 2,2 милиарда евро през 2000 г. до 30,2 милиарда евро през 2010 г., като Китай регистрира явен превес.

След кризата в еврозоната страните от Източна Европа с "техните хибридни икономики, по средата на пътя между нововъзникващите и развитите пазари...изглеждат по-динамични за инвестиране на китайския капитал", посочи Институтът за развитие на Централна и Източна Европа. Но година и половина след срещата на върха във Варшава, на която Китай обеща кредитни линии в размер на 10 милиарда евро, проектите се бавят. Фондът за инвестиции и сътрудничество Китай-Централна и Източна Европа не отбеляза напредък.

Полша, която е втори партньор на Китай в региона, както и балтийските страни, Словакия и Чехия не станаха свидетели на сериозни китайски инвестиции от 2012 г. насам.

В България китайската компания Грейт уол мотърс откри завод за сглобяване в село Баховица през февруари 2012 г., с което стана първият китайски производител на автомобили, започнал производство в Европа. Но две споразумения с китайската компания Билд йор дриймс за сглобяване на електрически автобуси и за изграждане на технологичен парк бяха замразени, отбелязва Франс прес.

Унгария, която стана свидетел на утрояване на китайските инвестиции от 2010 г. насам до 1,8 милиарда евро, изглежда е предпочитаният партньор на Пекин в района. Гигантите в областта на информатиката и телекомуникациите Хуауей и ЗТЕ, както и химическата компания Wanhua инвестираха стотици милиони в тази страна.

Но други китайски проекти за строеж на магистрали в района се провалиха заради проблеми със заплащането на работната ръка или заради желание на китайците да доведат свои работници. "Китайците искат да управляват проектите и настояват да имат държавни гаранции, но това не е възможно", посочва Гелмеджану. И добавя: "Ако искат да разширят дейността си, те трябва да се адаптират към нашата система, към системата на ЕС".

В Букурещ за участие в срещата в понеделник пристигна и българският министър-председател Пламен Орешарски, придружен от министрите на земеделието и храните Димитър Герков и на регионалното развитие Десислава Терзиева и заместник-министрите на икономиката и енергетиката Анна Янева и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев.

В рамките на Срещата са предвидени двустранни разговори на премиера Орешарски с председателя на Камарата на депутатите на Румъния Виорел Згоня, с министър-председателите на Румъния Виктор Понта, на Полша Доналд Туск, на Китай Ли Къцян, на Словения Аленка Братушек, както и тристранна среща с министър-председателите на Словения и на Унгария, предаде БТА от Букурещ.

Премиерът на Китай каза в Букурещ, че страната му желае да види една обединена, просперираща и развита Европа с мощно евро, предаде агенция Аджерпрес. "Смятаме, че сътрудничеството между Китай и Централна и Източна Европа е съществена част от отношенията между Китай и ЕС", каза още Ли Къцян на пресконференция след среща с румънския си колега Виктор Понта.

Китайският премиер бе посрещнат от румънския си колега, а по-късно бяха подписани споразумения за сътрудничество, които се отнасят до създаването на съвместен технологичен парк и възобновяване на износа на едър рогат добитък за разплод, както и на свинско месо от Румъния за Китай, а също множество документи за сътрудничество в енергетиката, в това число в ядрената сфера и топлоелектрическите централи.

Ли Къцян заяви, че стойността на търговските договори, подписани в Букурещ между Румъния и Китай, е "огромна", предаде агенция Аджерпрес. "Искам да ви уверя, че сумата е огромна. Довечера работната група ще обсъжда и проекти в областта на железопътния транспорт и в сферата на инфраструктурата", каза китайският премиер в отговор на журналистически въпрос за стойността на търговските договори между Румъния и Китай.

"Не искам да казвам таван на сумата, бих искал да е изненада", уточни премиерът.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?