Китайският премиер обеща решителни реформи за укрепване на икономиката

Ли Къцян

Данъчни намаления и подобряване на условията за бизнес са отговорът на Китай на забавящата се световна икономика. Китай няма да прибягва до кредитиране и инвестиции, за да укрепи икономиката си. Това заяви днес китайският премиер Ли Къцян на пресконференция в края на годишната сесия на китайския парламент, предаде ДПА.

Вместо това Пекин иска да "енергизира" пазара, за да създаде растеж.

"Определено трябва да вземем решителни мерки, за да се справим със засилващата се несигурност, пред която сме изправени тази година", каза Ли.

По думите му намаляването на данъците, включително понижаване на ДДС в производствения сектор с 3 процентни пункта до 13 процента от 1 април, е сред "тежките" мерки, целящи стимулиране на растежа тази година. ДДС за транспортния и строителния сектор ще бъдат намалени от 10 до 9 процента.

Китай ще започне също така да намалява социалните вноски от 1 май, информира Ройтерс.

В подкрепа на растежа могат да се коригират също изискванията за банкови резерви и лихвите, посочи Ли.

Премиерът се опита да успокои опасенията, че данъчните намаления могат да окажат натиск върху местните власти, обещавайки, че централното правителство ще предложи подкрепа на провинциите в централната и западната част на Китай чрез трансферни плащания.

Ли изрази увереност, че Пекин може да постигне целта си за годишен растеж от 6 до 6,5 процента, допълва АП. Миналата година китайският растеж се забави до близо тридесетгодишен минимум от 6,6 процента.

Китайското правителство няма да смекчава паричната политика и да увеличава бюджетния дефицит, за да поддържа темпа на икономически растеж, увери той.

Китайско-американските отношения ще продължат "с труд да вървят напред" въпреки обратите, носени от търговската война, отбеляза премиерът.

Той изрази надежда за добър изход от консултациите между търговските екипи на двете страни, който да доведе до разрешаване на търговския конфликт.

"Не е реалистично, нито възможно да се прекъсне връзката между тези две икономики", подчерта той.

Общокитайското събрание на народните представители прие днес нов закон за чуждестранните инвестиции, който ще влезе в сила на 1 януари 2020 година.

Документът вдига редица ограничения, осигурява по-голяма степен на прозрачност при използването на чуждестранен капитал и би трябвало да допринесе за подобряване на инвестиционния климат за чуждестранните компании.

Досега чуждестранната инвестиционна дейност в Китай се регламентираше от три закона, обхващащи проекти с участието на китайски капитал, международното сътрудничество в сферата на инвестициите и дейността на компании, създадени изцяло със средства на нерезиденти.

Законът включва разпоредби, които трябва да допринесат да се сложи край на търговската война с Вашингтон, като се обезкуражат представителите на властите да притискат чуждестранни компании да предадат технологиите си, допълва АП.

Китайското правителство посочи по-рано, че законодателството ще забрани на представители на властите да използват "административни мерки", за да принуждават компании да предават свои технологии. Одобреният вариант засега не е публикуван.

Споделяне

Още от Свят