Китайският президент - най-влиятелна личност в света според сп. "Форбс"

Китайският президент Ху Цзинтао беше обявен от сп. "Форбс" за най-влиятелната личност в света за 2010 г.. Китайският лидер измести от първото място американския президент Барак Обама, който оглави класацията миналата година.

Според "Форбс" Ху Цзинтао "е върховен политически лидер на повече хора от всеки друг на планетата; той упражнява почти диктаторски контрол над 1.3 милиарда души, една пета от населението на света". "За разлика от западните си колеги, Ху може да променя течението на реки, да строи градове, да праща в затвора дисиденти и да налага цензура върху интернет, без да му се бъркат досадни бюрократи и съдилища", пише списанието.

Обама беше поставен на второ място в класацията след загубата на демократите на изборите за Конгрес във вторник. "Това е истинско понижение за най-влиятелната личност за миналата година. През първите си две години като президент той направи значителни реформи, но през следващите две ще му бъде доста трудно да изпълни програмата си", смята "Форбс".

На трето място неочаквано се нареди кралят на Саудитска Арабия Абдула, който беше определен като "абсолютен владетел на пустинно кралство, където се намират най-големите запаси от петрол и двата най-свещени града за исляма".

Четвърти стана руският министър-председател Владимир Путин, който се класира доста пред президента Дмитрий Медведев, поставен на дванайсета позиция. Според "Форбс" "Путин все още дърпа конците" в Русия.

Папа Бенедикт Шестнайсети беше определен като петата най-влиятелна личност в света. Списанието го нарича "най-висшата земна власт за 1.1 милиарда души или една шеста от населението на света".

На шесто място е германският канцлер Ангела Меркел, която според изданието е "най-влиятелната жена на планетата" и е начело на най-голямата икономика в Европа.

В челната десетка влязоха още британският министър-председател Дейвид Камерън, председателят на Управителния съвет на Управлението за федерален резерв на САЩ

Бен Бърнанке, председателката на партията Индийски национален конгрес Соня Ганди и основателят на Майкрософт Бил Гейтс.

В класацията на 68-те най-влиятелни личности в света беше включен и лидерът на Ал Каида Осама бин Ладен, поставен на 57-мо място, отбеляза ДПА.

Споделяне

Още от Свят