Китайският президент е в Хонконг

Си Цзинпин, сн: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин наблюдава в петък, на втория ден от посещението си в Хонконг, най-мащабния военен парад, организиран в бившата британска колония от самото ѝ завръщане преди 20 години в лоното на Пекин, предаде Франс прес.

Тази демонстрация на сила се състоя часове след освобождаването на борещи се за демокрация активисти, арестувани в сряда при протест, изразяващ несъгласие с увеличаване на китайското влияние върху града.

Си Цзинпин пристигна в Хонконг вчера във връзка с церемониите по случай 20-ата годишнина от завръщането на бившата британска колония под юрисдикцията на Китай. Част от жителите на града са убедени, че Пекин вече не зачита известния принцип "Една страна - две системи". Той гарантира на Хонконг до 2047 г. свободи, непознати в континентален Китай.

Облечен с черен костюм, напомнящ този на Мао, китайският президент присъства, застанал прав в джип, на голям военен парад, организиран в потънала в зеленина въздушна база в Северен Хонконг. Докато автомобилът преминаваше бавно пред строените войници и матроси, Си Цзинпин поздравяваше войските със "Здравейте, другари!", а те отвръщаха в хор: "Здраве желаем, председателю!"

В парада участваха също ракетни пускови установки и щурмов хеликоптери.

Народоосвободителната армия на Китай (НОАК) е официално натоварена с отбраната на Хонконг. Мнозина местни жители пазят спомена за репресиите спрямо Движението от Тянанмън и през 1997 г. се страхуваха от влизането на китайската армия в града. Но вече 20 години НОАК се държи изключително дискретно в бившата британска колония и практически е невидима там.

Полицията в Хонконг освободи 26 участници в продемократични протести, арестувани в навечерието на визитата на Си Цзинпин. Те са освободени под гаранция и трябва да се явят в полицията в края на септември, посочиха в изявление силите на реда. Демонстрантите, сред които е и водачът на студентско протестно движение Джошуа Уон, бяха задържани, след като се покатериха на монумент, символизиращ предаването на града от британците на Китай.

Според полицията не са им повдигнати обвинения. Пекин цели да избегне всичко, което би могло да възпрепятства доброто протичане но първото посещение на Си Цзинпин в Хонконг като президент - месеци преди конгрес на Китайската комунистическа партия, който се очаква да заздрави властта ѝ, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?