Китайският президент обеща да защитава заедно с Макрон споразумението за климата

Си Цзинпин

Китайският президент Си Цзинпин обеща по време на телефонен разговор с Еманюел Макрон да защитава парижкото споразумение за климата заедно с новоизбрания френски президент, предаде Франс прес.

Призивът беше отправен в момент, когато делегации на 196 страни обсъждат в Бон приложението на споразумението за борба с климатични промени, подписано през декември 2015 година.

Китай и Франция "трябва да продължат да комуникират и да координират действията си по основните международни и регионални проблеми, както и да защитават постигнатото от международната общност, включително Парижкото споразумение за климата", заяви Си Цзинпин, цитиран от китайската телевизия.

Китайският президент и Макрон са се споразумели да се срещнат възможно най-скоро.

Същевременно ключово заседание, предвидено за днес в Белия дом с цел обсъждане на евентуалното оттегляне на Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, бе отложено за неопределена дата, предаде Франс прес, като се позова на представител на правителството на президента Доналд Тръмп.

По време на предизборната кампания Тръмп обеща да анулира международния договор за борба с глобалното затопляне. Откакто стана президент на САЩ през януари обаче, той изпраща противоречиви сигнали и неговият екип е разделен по въпроса, отбелязва АФП.
Очаква се Тръмп да вземе своето решение през идните седмици.

Съединените щати са на второ място в света по най-големи парникови емисии след Китай и тяхното оттегляне от договора би било тежък удар по международните усилия в борбата срещу глобалното затопляне, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят