Китайският президент порица компартията си за корупция

Китайският президент порица компартията си за корупция

Китайският президент Ху Цзинтао заяви в ключова реч, че Комунистическата партия, която той ръководи, не успява да отговори на обществените очаквания.  

В словото си пред 17-ия партиен конгрес той порица високопоставени представители за корупция. Независимо от бързия икономически ръст, подчерта той, страната е изправена пред многобройни социални и екологични проблеми, един от които е корупцията, каза председателят. Допълни, че самото оцеляване на партията зависи от това ще съумее ли властта да “наказва решително” корумпирани чиновници.

Докладът на Ху Цзинтао, произнесен в понеделник, бе озаглавен: “Високо да носим великото знаме на социализма с китайска специфика, да се борим за нова победа на делото за пълното изграждане на обезпечено общество”.

Както предава кореспондентът на ББС, никой не се съмнява, че Ху ще бъде избран за втори – и последен мандат - начело на партията. Една от задачите му на този конгрес обаче е да издигне човека, който ще го замени на председателския пост през 2012 г. По този повод специалисти от дълго време гадаят какъв ще е новият състав на Политбюро.

Конгресът официално провъзгласи за втори човек в йерархията на китайското Политбюро председателя на постоянният комитет на Всекитайското събрание на народните представители У Банго.

Друг високопоставен представител на компартията, Ли Дуншен, заяви в навечерието на конгреса, че в Китай никога няма да има да има демокрация от западен тип. “Политическата реформа е важен елемент от нашата цялостна реформа. Ние без спиране се движим по пътя на политическата реформа, но никога няма да копираме западния модел”, заяви той.

Критичните думи на Ху прозвучаха в отчета му пред висшите партийни представители за дейността на партията. Конгресите на китайската компартия се провеждат по веднъж на всеки пет години, за да начертаят политиката за бъдещето.

“Отбелязвайки нашите постижения, ние трябва добре да си даваме сметка, че те все още са далеч от обществените очаквания”, каза председателят.

Някои от проблемите, с които се сблъскват обикновените хора, са свързани с безработица, жилища, социална сигурност и образование, добави той.

Ху разкритикува партийните представители, които използват позициите си за лично облагодетелстване – тема, по която той често се изказва.

“Малка част от партийните кадри не са честни и прями”, заяви той пред около 2 200 делегати.

Председателят разкритикува техния охолен живот, корупцията и неприемливо поведение.

В речта си Ху Цзинтао засегна и въпроса с Тайван. Пекин “няма да позволи никога на никого да отдели Тайван от родината – в името на каквито и да е цели, с каквито и да е средства”, заяви той.

Китайският президент обеща да върне острова по мирен начин. По думите му Китай полага огромни усилия, насочени към мирно обединение на двете страни.

В същото време Ху посочи, че китайската армия ще ускори модернизирането си през следващите пет години, като въвежда все повече високотехнологични оръжия и съвременно обучение.

"Трябва да сме в крак с новите световни тенденции в отбраната и с новите изисквания за развитието на Китай и да насърчаваме иновациите във военната теория, техника, организация и развитие", заяви Ху, който е и председател на партийната комисия, контролираща 2.3 милионната Китайска народна освободителна армия, най-голямата редовна армия в света, предава АП.

Доказвайки специалния си статут, армията имаше значително присъствие на конгреса. Около 13 на сто от общо 2217 делегати са военни, макар те представляват едва 2.2 на сто от 73-те милиона членове на партията.

На фона на икономическия бум, китайската армия бързо увеличава бюджета си. По официални данни тази година за отбраната са отпуснати 351 млрд. юана (34.14 млрд. евро), което е със 17.8% повече от миналата година. Засиленото финансиране на военните разходи предизвиква тревога у САЩ и Япония и други страни.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?