Китайският президент призова армията да бъде готова за война

Китайският президент призова армията да бъде готова за война

Китайският президент Си Цзинпин призова военните да бъдат готови за война и да не се страхуват от смъртта при защита на държавата, предадоха агенциите.

Призивът на държавния глава към най-голямата армия в света, части от който бяха разкрити едва късно в четвъртък, дойде по време на онова, което държавните медии характеризираха като рядко обръщение на китайския лидер до всички военни в страната.

Си Цзинпин стана най-могъщият лидер на Китай през последните десетилетия, а реториката от тази седмица и изображения на струпани на едно място войници и танкове изглеждат създадени, за да подкрепят новия му образ на силен лидер, пишат световните медии.

Китайският военен персонал "не трябва да се страхува от трудности или смърт", каза президентът пред хиляди военни по време на посещение за инспекция в сряда в армейско командване в северната провинция Хъбей, предаде агенция "Синхуа".

Президентът призова също така военните да продължат да се развиват. Той призова армията да засили научните изследвания в областта на високотехнологичните военни средства и да се ангажира с "истинско бойно обучение", съобщи "Синхуа".

"Създайте елитна и мощна сила, която винаги е готова за битката, способна да се бори и със сигурност да спечели, за да изпълни задачите, дадени от партията и хората в новата ера", казва Си Цзинпин.

Като началник на Централната военна комисия на Комунистическата партия, той е главнокомандващ въоръжените сили на Китай, чийто личен състав наброява повече от два милиона.

Агенция "Синхуа" определя обръщението на президента към войската "като първия път, когато комисията провежда мобилизационна среща за всички въоръжени сили".

Според други медии хиляди войници в други поделения из страната са се събрали, за да чуят речта на държавния глава.

След встъпването си в длъжност през 2012 г. Си Цзинпин работи за увеличаване военната мощ на Китай, а през октомври призова за създаване на китайска армия "от световна класа" до 2050 г.

Споделяне

Още от Свят