Китайският президент разкритикува нежеланието за борба с климатичните промени

Китайският президент разкритикува нежеланието за борба с климатичните промени

Китайският президент Си Цзинпин разкритикува протекционизма и нежеланието за борба с промените в климата.

Страните трябва да работят в тясно сътрудничество за изграждане на една отворена световна икономика и да не губят от поглед нарастващите рискове и натиска за понижаване на растежа, призова Си, цитиран от Ройтерс.

На среща на лидерите от групата БРИКС с други развиващи се държави той се обяви също за ребалансиране на глобализацията, за да стане тя по-устойчива.

Си Цзинпин наблегна и на рисковете за световната икономика заради нежеланието на някои страни да се борят с промените в климата, предаде Асошиейтед прес.

Той не спомена изрично Съединените щати, които бяха извадени от своя президент Доналд Тръмп от Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне. Тръмп освен това казва, че редица търговски споразумения заплашват работни места в САЩ.

Си Цзинпин говори при откриването на среща на лидерите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) с техните колеги от редица развиващи се страни, посочва АП.

Китайският президент обеща страната му да предостави 500 милиона долара за подпомагане на развиващите с държави да се справят с предизвикателства като глада, бежанците, климатичните промени и общественото здраве. Китай ще осигури през следващата година възможност за обучаване на 40 000 човека, допълни той.

Срещата във формат "БРИКС плюс", която се проведе по инициатива на китайското ротационно председателство, е последното събитие в програмата на срещата на върха на БРИКС в югоизточния китайски град Сямън.

Следващата среща на високо равнище на групата ще се състои в Република Южна Африка, която ще поеме ротационното председателство на 1 януари 2018 г.

Споделяне

Още от Свят