Китайският президент ще гостува 2 дни другата седмица на Тръмп във вилата му

Доналд Тръмп и Си Цзинпин, сн: ЕПА/БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин ще бъде приет на 6 и 7 април от Доналд Тръмп във вилата на американския държавен глава в Мар а Лаго, щата Флорида. Това съобщи външното министерство на Китай, предаде Франс прес.

Това ще бъде първата среща между Си и Тръмп, който гневно критикуваше Китай по време на изборната кампания с обвинението, че краде милиони работни места от САЩ.

Китайският президент ще стане вторият чуждестранен лидер след японския премиер Шиндзо Абе, когото Тръмп посреща в Мар а Лаго, откакто през януари влезе в Белия дом.

Допреди месеци само такава среща изглеждаше невероятна, отбелязва Франс прес. Малко след избирането си Тръмп предизвика гнева на Китай, като намекна за отказ от спазване на принципа за "един Китай", с който Пекин забранява всички официални контакти между Тайван и чуждестранните държави. Същевременно заплаши Китай с търговска война.

В средата на февруари обаче американският президент смекчи тона, разговаряйки по телефона със Си Цзинпин, и увери, че ще спазва принципа за "един Китай", с което отвори и перспектива за среща.

Преди да замине за САЩ, китайският президент ще направи от 4 до 6 април държавно посещение във Финландия, "за да демонстрира вниманието, което Китай обръща на ЕС", уточни външното министерство в Пекин.

Споделяне

Още от Свят