Китайският суверенен фонд проучва възможностите за инвестиции в България

Китайският суверенен фонд проучва възможностите за инвестиции в България

Единственият в Китай и втори по големина в света суверенен фонд China Investment Corporation (CIC) проучва възможностите за инвестиции в България, съобщи Министерството на икономиката.

Изпълнителният вицепрезидент на фонда Лиу Дзун е провел среща с Владимир Туджаров, главен секретар на Министерството на икономиката. Китайската делегация е на посещение в България по покана на икономическото ведомство за запознаване с инвестиционната и бизнес среда и с потенциални проекти.

Владимир Туджаров е запознал китайските гости с възможностите за инвестиции в българските индустриални зони, за което може да бъде получена подкрепа от страна на "Национална компания индустриални зони", която е 100% държавно дружество. Компанията има изградени зони в София, Видин, Русе, Свиленград, Бургас, където чуждите инвеститори могат да купят терени с изградена инфраструктура и да започнат производство. Предложено е било да бъдат разгледани и възможностите за финансово партньорство между CIC и Българската банка за развитие в това число за финансиране на инвестиционни проекти у нас.

Главният секретар на икономическото министерство е посочил предимствата на страната ни за развитието на успешен бизнес - финансова и макроикономическа стабилност, ниски данъци, стратегическото географско местоположение, което ни позиционира като основен транзитен център, свързващ европейския пазар със страните от Средиземноморието, Близкия Изток и Азия. Той също така е информирал и за насърчителните мерки за инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите.

Китайският суверенен фонд със седалище в Пекин е 100% собственост на китайската държава. Той е създаден през 2007 г. с цел управление на част от огромния валутен резерв на страната и реализиране на инвестиции в чужди активи. Към настоящия момент активите на фонда са 900 млрд. долара. Фондът притежава огромен оборотен капитал, който му позволява да реализира мащабни инвестиции в сектори, като инфраструктура, промишлено производство и туризъм. Има реализирани инвестиции във Великобритания, Германия, Полша, Албания и САЩ.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?