Китайският външен министър призова за нормализиране на отношенията с Вашингтон

Китайският външен министър Ван И

Китайският външен министър Ван И заяви днес, че САЩ и Китай могат да работят заедно по въпроси като климатичните промени и коронавирусната пандемия, ако нормализират отношенията си.

Пекин е готов да възобнови конструктивния диалог с Вашингтон, след като отношенията между двете страни паднаха до най-ниската си точка от десетилетия по време на управлението на президента Доналд Тръмп, заяви Ван И, цитиран от Ройтерс, на форум в Пекин, посветен на китайско-американските отношения.

Китай не смята да отправя предизвикателства към САЩ или да се опитва да ги замени на международната сцена, каза министърът при откриването на форума. "Ние сме готови за мирно съвместно съществуване и същевременно се надяваме, че САЩ ще уважават ключовите интереси на Китай, неговото национално достойнство и право на развитие", добави Ван И. Той увери, че Китай следва мирен път на развитие и няма да прави опити да изнася идеология, да окупира територията на други държави или да сваля чужди правителства.

Ван И заяви, че Вашингтон трябва да престане да "очерня" китайската комунистическа партия, да се меси във вътрешните работи на Пекин и да оказва подкрепа на "сепаратистките сили" в Тайван. Той призова новата американска администрация на Джо Байдън да премахне високите мита върху внасяните от Китай стоки, да отмени едностранните санкции срещу китайски компании, и да се откаже от "ирационалния курс" на потискане на китайския технологичен сектор.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?