Китайци хакнали фирма изпълнител на американската армия

Китайци хакнали фирма изпълнител на американската армия

ФБР провежда разследване, след като китайското правителство хакна изпълнител, нает от американския флот. Според американски медии китайските хакери са откраднали важна информация, свързана със сигурността, съобщи BBC.

Част от откраднатата информация са и чертежи за свръхзвукова ракета, завяват официалните власти.

Атаката е станала в началото на тази година. Хакерите са набелязали компания изпълнител, която е свързана с армията на САЩ. Тя е била наета за проучвания и разработка на подводници и подводни оръжия. В отделно разследване висш офицер от армията е бил обвинен за това, че е предавал свръх секретни документи на китайското разузнаване.

Кевит Малори, на 61 г., е обявен за виновен по обвинение за федерален шпионаж. Той ще бъде осъден на доживотен затвор, като присъдата ще влезе в сила от 21 септември. В този случай обаче фирмата изпълнител е работела в центъра на флота, намиращ се в Роуд Айланд.

Официалните власти обявиха, че сред част от откраднатата информация са били документи, свързани с проект с кодовото название ”Морски дракон”, както и информация за военна подводница, разработвана от армията, а също така и част от плановете на противокорабно ракетно съоръжение, което е трябвало да бъде инсталирано в американските подводници през 2020 г.
Макар и информацията да се е съхранявала в несекретна мрежа, тя представлява чувствителна тема заради естеството на данните за технологичния напредък, която тя предлага, както и свързаните военни проекти.

Командир от американската армия коментира, че от компаниите се изисква да информират правителството, ако се случи ”кибер инцидент” в рамките на тяхната мрежа, дори когато включва ”контролирана некласифицирана информация”. ”Няма да е подходящо да обсъждаме повече детайли този път”, добави той.

Споделяне

Още от Свят