Китайци взеха под аренда 20 000 декара във Видинско за царевица

Китайска компания е взела под аренда 20 000 декара земеделска земя във Видинско, като по-голямата част от масивите са в община Бойница. Фирмата ще отглежда царевица, люцерна и слънчоглед, като продукцията ще се изнася в Китай. Инвестицията се оценява на 10 млн. евро.

Това е първата инвестиция в селското стопанство на страна от ЕС, която Китай предприема.

Инвестицията е първа стъпка в реализацията на съвместни проекти в селското стопанство, е казал премиерът Бойко Борисов на срещата със зам.-министъра на земеделието на Kитай Гао Хонбин, който е на посещение в България, съобщи правителствената информационна служба.

"С проекта, който започваме в община Бойница, показваме интереса на Китай към сътрудничество с България", е посочил Гао Хонбин.

По време на разговорите е била обсъдена и възможността за сътрудничество в областта на животновъдството. "България има потенциал и ресурс за развитие и на екологично животновъдство", е посочил премиерът.

Бай Жишен, председател на държавната "Тянджин агробизнес къмпани" е казал, че Китай има намерение да инвестира още 20 млн. евро в селското стопанство, като част от средствата ще са за животновъдство.

Изразена е била и готовност за сключване и на двустранно споразумение за фитосанитарни разрешителни за износ на растителни култури, е посочено в съобщението на правителството.

Още от Бизнес

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?