Според родния "Форбс:

Класацията на 10-те най-влиятелни у нас започва с Борисов и свършва с Бориславова

Цветан Василев от КТБ и Иво Каменов от "Химимпорт" са "подгласници" на премиера

Класацията на 10-те най-влиятелни у нас започва с Борисов и свършва с Бориславова

Министър-председателят Бойко Борисов оглавява класацията на българското списание "Форбс" за най-влиятелните българи. Бизнес списанието отбеляза една година от стъпването си у нас с обявяването на първата си класация на най-влиятелните българи. Борисов не присъства на връчването на наградите. Бившата му спътница в живота Цветелина Бориславова е единствената жена, попаднала в първата десетка.


Списъкът включва 30 личности, които според изданието имат най-голямо значение за страната. Подреждането е направено по същите критерии, по които "Форбс” от години прави своите класации за най-влиятелни хора в света - върху колко души съответната личност има власт, какви финансови ресурси контролира, в кои сфери са тези ресурси и колко активно използва своята власт, за да променя България.

В топ 30 влизат 14 политици и държавници, 12 личности от бизнеса и четирима от неправителствени организации. Като сектори от бизнеса най-силно представени в списъка са банкирането, енергетиката и медиите.

Първите 10 в класацията на най-влиятелните българи са:

1. Бойко Борисов, министър-председател

2. Цветан Василев, Корпоративна търговска банка

3. Иво Каменов, "Химимпорт"

4. Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите

5. Росен Плевнелиев, президент на Република България

6. Огнян Донев, "Софарма"

7. Валентин Златев, "Лукойл България"

8. Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи

9. Красимир Гергов, КРЕС, "Пиеро 97"

10. Цветелина Бориславова, Българо-американска кредитна банка

Освен Бориславова, още три дами са в топ 30.

Цветелина Бориславова е на корицата на априлския брой на списанието, цитирана с думите "използва банката си като инструмент за повече щастие".

Запитана какъв съвет би дала на бившата си половинка и победител в класацията Бойко Борисов, Цветелина Бориславова каза: “Съвет за победителя Бойко Борисов малко трудно е да се формулира. С един кратък отговор бих казала – да е силен, честен със себе си и другите и да бъде последователен, да служи на хората, защото това за него е особено важно – да служи на България – истински и чистосърдечно."

Споделяне

Още по темата

Още от

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?