Класацията на най-богатите се превърна в течение

Още с оповестяването във вторник сутринта на първата българска класация на най-богатите българи, тя вече изглежда неактуална. Почти по същото време, когато в. "Пари" обяви кои са стоте най-заможни в родината, стана известно, че 13-тата в списъка – Цветелина Бориславова – е продала дела си в СИБанк и вече не е собственик на активите, които са ѝ отредили това място.

По-късно се разбра за нарастващите проблеми на втория в класацията - Митко Събев - председател на Надзорния съвет на "Петрол холдинг" и участник в ръководството на редица компании от структурата на холдинга и извън него. И още докато публиката осмисля факта, че личният дял на Събев в различни бизнесструктури се оценява на близо 415 млн. лв., дойде съобщението, че Красимир Балъков, старши треньор на ФК "Черноморец", издържан от "Петрол", напуска отбора, защото няма пари за развитие на клуба.

А пари няма, защото двамата основни съдружници в "Петрол холдинг" - Митко Събев и литовецът Денис Ершов - водят няколкомесечна война за овладяване на холдинга. Ту единият, ту другият провеждат общи събрания на акционерите, приемат съответните решения, които изключват от управлението единия или другия акционер, решенията се вписват в Търговския регистър, после се обявят за невалидни.

И единият, и другият дават изявления за медиите и взаимно се обвиняват в заграбване на дружеството. Според Ершов Събев е декапитализирал "Петрол" и е откраднал 200 млн. лв. А според класацията на "Пари" личното богатство на Събев е именно от дела му в "Петрол".

Събев на своя ред обвинява Ершов във фалшифициране на акционерни документи.

Междувременно поставената на 13-място по богатство Цветелина Бориславова продаде дела си в СИБанк и приключи участието си като акционер в банката.

Богатството ѝ, мерено като активи в бизнеса, е намаляло със 141 млн. лв., колкото е получила за дела си в СИБанк.

Разбира се, тези пари едва ли ще легнат на влог в личната ѝ банкова сметка и най-вероятно ще бъдат инвестирани в други бизнесначинания. Но към момента те сериозно подриват състоянието ѝ в активи, оценено от в. "Пари" на близо 220 млн. лв.

Промяна в богатството вероятно има и при редица други "призьори". Според редакторите на "Пари" класацията е само момента снимка на състоянието на едрия бизнес у нас и е нормално да търпи промени. Някои промени обаче се оказват толкова бързи, че класацията вероятно трябва да се променя не веднъж в годината, а всеки месец.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?