Класическа чума открита в свинеферма в Бургаско

Огнище на класическа чума по свинете е открито в село Каменар, община Поморие, Бургаска област, съобщиха от Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Заболяването е във ферма с търговска цел.

Предстои унищожаването на 85 броя болни и контактни свине и прасета  от фермата и от двата съседни двора. Всички свине и прасета, отглеждани в селищата разположени в 3 и 10 километровата зона около огнището ще бъдат изследвани.

Със заповед на директора на Регионалната ветеринарномедицинска служба – гр. Бургас е забранено  движението на свине в областта, с изключение на предназначените за клане, които преди това са били подложени на клиничен преглед и термометриране.

След ликвидиране на животните в заразената ферма ветеринарите ще извършат неколкократни дезинфекции съгласно Наредбата за ограничаване и ликвидиране на заболяването, съобщават още от НВМС.

От началото на годината прасетата във свинефермите не се ваксинират за класическа чума, заради изискванията на европейския пазар. Имунизират се само дивите прасета, за да не стават приносители на заразата. За обезщетяване на собствениците на унищожаваните заради класическата чума прасета е създаден специален фонд.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?