Класическата гимназия остава до Женския пазар тази учебна година

Ремонтираната за близо 2 млн. лв. сграда в "Модерно предградие" можело да се даде на 33-а ЕГ "Света София"

Класическата гимназия остава до Женския пазар

Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ" (НГДЕК) ще остане в сградата на бившото 13-о училище до Женския пазар в София до края на учебната година, а междувременно ще се търсят пари за ремонта ѝ. Това е съобщил министърът на културата Петър Стоянович, който в четвъртък заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова изненадващо посетиха училището.

 

От началото на учебната година Класическата гимназия е разкъсвана от спорове между ученици, родители и учители дали да остане в сградата до Женския пазар, където бе настанена уж временно до приключване на ремонта на зданието на ул. "Баба" в "Модерно предградие", който се прави с близо 2 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие". Едната страна иска на всяка цена да остане до Женския пазар, а другата - преместването да стане след ремонт на бившото 13-о училище, а учебната година да приключи в "Модерно предградие".

 

И въпреки че в сряда на среща с родители, ученици и учители, които са недоволни от условията на училището до Женския пазар и искат до извършването на неговия ремонт Класическата гимназия да се върне в реновираната сграда в "Модерно предградие", зам.-министърът на културата Васил Василев да е обещал ведомството да вземе решение, след като окончателно приключи ремонтът на старата сграда и тя получи акт 16 за въвеждане в експлоатация, ден по-късно Стоянович съобщава на учениците, че ще останат там през цялата учебна година.

 

Директорът на училището Мариела Папазова заяви пред Mediapool, че междувременно щели да се търсят пари за ремонти на сградата до Женския пазар, които да се правят през следващата лятна ваканция.

 

"Тук базата е с 1400 кв. метра по-голяма от тази в "Модерно предградие", сградата изглежда зле само отвън, отвътре е мрамор и стилът на строителство подхожда много повече на елитна гимназия като НГДЕК, отколкото социалистическото строителство на ул. "Баба". След като се почисти и ремонтира, ще стане прекрасна база", заяви директорът на НГДЕК.

 

Според нея учебният процес не е нарушен, макар част от учениците и учителите да твърдят, че не достигат класни стаи и сутрин има битка между тях за запазване на кабинети. Папазова обаче каза, че вече още един етаж от сградата до Женския пазар е пригодена за учене.

 

Междувременно продължава да е неясно какво смята да прави Министерството на културата с ремонтираната сграда в "Модерно предградие", за която изпълнителят - регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружество – "Енергийна ефективност", твърди, че е готова за въвеждане в експлоатация. От Министерството на културата обаче не приемат ремонта на два пъти и не е ясно докога ще продължи това отлагане.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова допусна, че сградата на ул. "Баба" може да се даде на 33-а Езикова гимназия "Света София", която доскоро беше в "Люлин" 3, но от тази есен бе преместена в бившата сграда на Втора Английска гимназия Томас Джеферсън" в кв. "Света Троица". 

 

Случаят с ремонта на сградата на НГДЕК стигна и до Брюксел, тъй като според европейските изисквания проектът, финансират с пари от еврофонодвете, трябва да е устойчив и 5 години да се използва по предназначение – тоест за учениците от това, а не от друго училище. В противен случай взетите средства трябва да се възстановят, а също така Министерството на културата ще бъде санкционирано от регионалното ведомство, както и от Сметната палата за неправомерно изразходване на средства, твърдят експерти.

 

На срещата в сряда обаче зам.-министър Василев дал да се разбере, че ведомството му е готово да приеме санкциите в името на това да се удовлетворят исканията на част от учители и ученици в Класическата гимназия да останат до Женския пазар, казаха пред Mediapool родители, участвали в разговора. На него също така станало ясно, че за настаняването в бившото 13-о училище на НДГДЕК има само временни разрешителни от Регионалната здравна инспекция, пожарна и други служби.

 

Папазова обаче твърди, че училището било получило регистрация от здравната инспекция и няма никакви проблеми училището да остане там.

 

Не е ясно също така как ще продължи съжителството с 5-о Вечерно училище, което ползва същата сграда.

 

Противниците на оставането на всяка цена в сградата до Женския пазар се заканват да протестират срещу неаргументираното решение на Министерството на културата и да сезират Регионалния инспекторат по образованието за нарушения учебен процес в гимназията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?