Класическата гимназия остава неясно докога във временната сграда до Женския пазар

Сградата край Женския пазар, в която сега е Класическата гимназия, сн. Offnews

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) ще продължи да се помещава неясно докога в спешно стегнатите за учебна дейност помещения на бившото 13-о основно училище до Женския пазар в София. Класическата гимназия отбелязва в четвъртък 36 години от откриването си в третата поред в историята ѝ сграда, около която обаче има силна полемика заради състоянието на зданието и най-вече на района, който е далеч от представите за облагороден и в момента се ремонтира.

 

Въпреки уверенията на културното министерство, под чиято шапка се намира елитното учебно заведение, мащабният ремонт на собствената сграда на Класическата гимназия в Модерно предградие не бе приключен в уговорения срок 10 октомври.

 

Нито пресцентърът на ресорното министерство, нито от ръководството на училището обаче се наеха да прогнозират кога гимназистите ще могат да се върнат обратно в собствените си класни стаи и дали въобще това ще се случи или се върви към установяване в сега обитаваната сграда.

 

Поради текущия ремонт на ул. "Баба" в Модерно предградие, стартът на учебната година за Класическата гимназия се забави с три дни, през които ученици и преподаватели участваха активно в разчистването и привеждането на помещенията в сградата на първото столично училище във вид, който позволява провеждането на занятия.

 

По думите на директора на НГДЕК Мариела Папазова, в момента условията във временната сграда са повече от приемливи, повторната проверка от Регионалната здравна инспекция не е установила неточности, а учениците са се адаптирали много добре към новата обстановка.

 

Папазова отдавна заявява пред медиите, че "е крайно време Класическата гимназия да се премести в центъра на София". Това се одобрява от част от учениците, на които пътуването до Модерно предградие отнема повече време, макар училището да се намира в близост до метростанция. Други обаче не са доволни от условията в сградата до Женския пазар и най-вече от обстановката около нея. Част от родителите също са притеснени от района, макар и той да е в центъра на града.

 

Сградата до Женския пазар бе предоставена на Класическата гимназия по-рано тази година с решение на Столичния общински съвет, след като в 13-о училище се записаха едва 50-тина деца и се наложи то да бъде закрито. Планирано бе извършването на ремонтни дейности по конструкцията, което обаче не стана, и класическата гимназия си остана в Модерно предградие. През лятото обаче там започна мащабна реконструкция на собствената сграда на НГДЕК на стойност близо 2 млн. лв., която още не е приключила, макар това да трябваше да стане до 10 октомври по договор с изпълнителя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?