Класическата гимназия остава в кв."Модерно предградие" в София

Сградата на Класическата гимназия в кв."Модерно предградие"

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" няма да се мести в 13 основно училище "Св.св. Кирил и Методий" до Женския пазар и остава на старото си място в "Модерно предградие". Това съобщиха от училището пред Mediapool.

В момента кипи ремонт на училището в "Модерно предградие". Подменят се всички инсталации – електро, вода, канал. Училището се санира отвън, паркетът се цикли, стаите се боядисват. Дори училищния двор ще бъде обновен с нови беседки, пейки и спортни съоръжения, похвалиха се от училището.

 

Така за първия учебен ден на 15 септември класическата гимназия ще посрещне възпитаниците си с пълна промяна.

Идеята Класическата гимназия да бъде преместена в сградата на закритото 13 основно училище "Св. св. Кирил и Методий", която се намира до Женския пазар, беше на културния министър Петър Стоянович. В средата на юли Столичния общински съвет дори взе решение, с което предостави безвъзмездно сградата на Министерството на културата за 10 години.

Тогава беше обявено, че с пари от държавата ще се направи ремонт на сградата и на есен възпитаниците на Класическата гимназия ще учат там.

Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” е открита на 10 октомври 1977 г. от Министерство на културата по идея на бележити наши учени и творци. Пръв неин директор и основател е Гергина Тончева.

В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия. Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. От началото на учебната 2008/2009 г., след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит

Класическата гимназия е интегрирана със Софийския университет  "Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

Споделяне

Още по темата

Още от България