Класическата гимназия се мести до Женския пазар в София

Настоящата сграда на Класическата гимназия в "Модерно предградие"

Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" ще се премести в сградата на закритото 13 основно училище "Св. св. Кирил и Методий", която се намира до Женския пазар. Решението беше взето от Столичния общински съвет в четвъртък.

Решението беше взето по предложение на културния министър Петър Стоянович. В писмо до местната управа от 8 юли той моли кмета Йорданка Фандъкова да предостави сградата на несъществуващото училище за нуждите на Класическата гимназия, която в момента се намира в "Модерно предградие". С преместването се цели учениците да нямат затруднения с пътуването си от вкъщи.

Общинските съветници решиха единодушно да прехвърли за 10 години безвъзмездното управление на сградата до Женския пазар на Министерството на културата, под чиято шапка е Класическата гимназия. Необходимият ремонт ще е за сметка на държавния бюджет.

Учениците от Класическата гимназия ще започнат новата учебна година още на 15 септември на новото място.

Столична община също беше планирала да направи основен ремонт на Женския пазар с амбицията да го направи едно приятно и чисто място за пазаруване. По план ремонтът трябваше да започне в края на май, но досега това все още не се е случило.

Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” е открита на 10 октомври 1977 г. от Министерство на културата по идея на бележити наши учени и творци. Пръв неин директор и основател е Гергина Тончева.

В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия. Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. От началото на учебната 2008/2009 г., след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит

Класическата гимназия е интегрирана със Софийския университет „Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?