Класическата гимназия се връща в ремонтираната с европари сграда

Класическата гимназия се връща в ремонтираната с европари сграда

От следващия понеделник – 17 февруари, Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" (НГДЕК), трябва да се върне в ремонтираната с пари от еврофондовете сграда в столичния квартал "Модерно предградие". Заповедта за това е подписана от министъра на културата Петър Стоянович, съобщиха от ведомството в понеделник.

Това би трябвало да сложи край на пребиваването на Класическата гимназия в сградата на бившото 13-о училище край Женския пазар, което беше обяснено като временно, докато приключи започналият през лятото основен ремонт на сградата в Модерно предградие с над 2 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие".

Обновяването на зданието приключи в началото на ноември, а от декември има издадено разрешително за ползване, но заради искане на изпълняващия длъжността директор на НГДЕК Мариела Папазова, на учители, част от които бяха назначени именно от Папазова на мястото на освободени от нея преподаватели, както и част от учениците настояваха училището да остане в сградата до Женския пазар.

Около 200 родители обаче настояваха гимназията да се върне в Модерно предградие не само заради напълно обновената сграда, но и заради това, че съгласно изискванията на Европейската комисия тя трябва да се ползва за пет години именно от Класическата гимназия. В противен случай държавата трябва да върне използваните 2 млн. лв.

В същото време, по оценка на общинската дирекция за строителен надзор, сградата край Женския пазар е опасна за здравето на учениците и дори за преминаващите и бяха предписани редица мерки за привеждането ѝ в съответствие с изискванията за безопасност. За козметичен ремонт дори бяха изхарчени пари от бюджета на НГДЕК.

За случая с ремонта на Класическата гимназия бяха сезирани Върховната административна прокуратура, която извършва проверка и резултатите ѝ ще станат ясни в края на април, Европейската комисия за нарушения с отпуснати от нея средства, както и Дирекцията за национален строителен контрол и др. административни органи.

Поне два месеца министър Стоянович отказваше да заеме категорична позиция относно това къде трябва да се провеждат учебните занятия на НГДЕК, които освен чисто битовите проблеми с липсата на достатъчно кабинети за нормалното протичане на часовете, бяха белязани и от напрежение между самите ученици, които бяха разделени на лагери.

Още преди десетина дни Стоянович е смятал да подпише заповедта за връщане на НГДЕК в ремонтираната сграда, но подписка от учители, заплашващи да напуснат училището, ако ги преместят от центъра на столицата, го разколебала. Явно разумът и заплахата от санкции, включително персонално срещу министъра на културата заради нарушения при използването на евросредства са си казали думата.

Същата група от радетели за оставането на гимназията край Женския пазар, по неофициална информация на Mediapool, вече е започнала нова подписка с протести срещу решението на министър Стоянович.

Сградата на бившото 13-о училище, в която се извършват и занятия на вечерното 5-о училище "Петър Берон", е общинска собственост, но бе предоставена за Министерството на културата безвъзмездно за десет години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?