Класическата гимназия започва учебната година със закъснение в 13-о училище

Учебната година в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в София ще започне с три дни закъснение, съобщиха от ръководството на училището. Поради текущия мащабен ремонт в сградата на училището занятията се очаква да започнат в четвъртък, в сградата на бившото 13-о основно училище на Женския пазар , където за целта в момента тече спешно разчистване.

 

От понеделник училищният персонал, подпомогнат доброволно от най-големите ученици, се бори с мизерията в закритото училище, което с решение на Столичния общински съвет по-рано през годината бе предоставено на Класическата гимназия и трябваше да се ремонтира за целта. Това обаче не стана, а междувременно в сградата на НГДЕК в "Модерно предградие" през лятната ваканция започна голям ремонт за близо 2 млн. лв., който ще продължи до 10 октомври и се очаква гимназистите да се върнат в обновената си сграда.

 

От Столичния инспекторат са се погрижили за изчистването на счупените стъкла, тревата и боклуците в сградата на 13-то училище. ТИТАН са поели тротоарните пространства. Направена е била серия от процедури по обезпаразитяването на помещенията.

 

"Нашите възпитаници много учат, така че лесно ще наваксаме трите изгубени дни, увери пред Mediapool директорът на гимназията по древни езици и култури Мариела Папазова и добави, че е крайно време подопечното ѝ училище да се премести в центъра на София.

 

13-о ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" е едно от най-старите столични училища. Създадено е през 1878 г., но бе закрито, след като през миналата учебна година в него бяха записани едва 50-ина деца, основно на продавачите от сергиите на близко разположения Женски пазар. То все пак не е било съвсем изоставено, тъй като в него са се провеждали вечерни форми на обучение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?