Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Класифицират и пържолите от догодина

0 коментара

Нова система ще определя добра ли е пържолата. Тя влиза в сила от вачалото на следващата година. Това става с наредба за окачествяване на кланичните трупове на свинското месо. Тя ще се прилага към всички промишлени кланици с капацитет над 200 прасета, съобщи д-р Цветан Димитров, директор на отдел "Животновъдство" в Министерство на земеделието и горите.

За тези кланици ще бъде задължително въвеждането на системата EUROP - на европейските методи за класификация на кланични трупове. Буквата S ще се дава за най-високо качество свинско, чието съдържание на месо без тлъстини е 60 процента. Р ще се окачествява най-ниския клас меса с 40 и по-малко процента нетлъсто месо.

Наредбата предвижда класифицирането на месото да се извършва от независим ветеринарен специалист и или зооинженер, преминал предварително обучение. За сега през такова специално обучение, осигурено от Министерството на земеделието и горите са преминали 14 специалисти, при необходими около 25, уточни Димитров.

Според дадения клас на месото ще се извършва и заплащането на свиневъдите. Това превръща системата EUROP в много важна, коментира Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите. В случай, че производителят не е съгласен с дадената класификация може да поиска арбитраж с възможност за повторно окачествяване на месото в рамките на 24 часа.

Всяка кланица трябва да има свой апарат, с който да се извършва класификацията, смята Чамова. Формулата, която е заложена във всяка класификация, ще се отчита с тази апаратура. Необходимата апаратура ще бъде купена от нашето министерство за всяка една от промишлените кланици, каза Цветан Димитров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.