Класираха 10-те най-известни британски замъци с призраци

Класираха 10-те най-известни британски замъци с призраци

Фондът “Национално наследство” на Великобритания публикува списък с десетте най-известни имения, населявани от призраци, съобщи в понеделник британският в. “Телеграф”. На първо място в класацията е замъкът Бликлинг Хол в Норфолк, собственост на семейството на Ан Болейн, втората жена на крал Хенри VІІІ.

Болейн се омъжва за Хенри VІІІ през 1533 г. През 1536 г. тя е изпратена на ешафода по обвинение в съпружеска и държавна измяна. В Бликлинг Хол е виждан обезглавеният призрак на Ан, която държи в скута главата си. Освен това имението е обитавано от още два призрака – рицарят Джон Фастолф, които е послужил за прототип на шекспировия Фалстаф и убитият на дуел през 1898 г. сър Хенри Хобарт.

В списъка фигурира и замъкът Дънстър в Съмърсет, където по думите на служителите в магазина за сувенири, многократно е виждан “човекът в зелено”. Посетителите редовно съобщават за усещане за “заплашителна атмосфера”, а от рафтовете в сувенирния магазин често и безпричинно падат стоки.

На трето място е имението Куъри Банк Мил, Чешър, в което се твърди, че живее призрачна банда от бивши работници. Четвърта  позиция е за Нютън Хаус, където през ХVІІІ в. Лейди Елинор Кавендиш била удушена от любовник. Посетителите споделят, че невидими ръце ги стискат за гърлото.

Пето е имението Гибсайт Хол, където обитава “Нещастната графиня”. Лейм Парк, Чешър е шести, заради призрачния погребален кортеж, виждан често да преминава през парка. В Лейнидрок в Корнуол са забелязвани привидения, сред които мъж, обесен в близката околност от роялисти през гражданската война.

Хъгенден Манър, Бъкингамшир е на осмо място. Посетителите твърдят, че виждат Бенджамин Дизраели да им се усмихва през стълбището.

Гостите на Пауис Касъл съобщават за жена в черно или усещане, че ги докосва нечия ръка.

За “джентълмен в черно”, който шества из спалнята на кралицата, говорят и в Белтън Хаус в Линкълншир.

Списъкът на “Национално наследство” е бил съставен с помощта на Шиан Евънс, автор на книгата “Призраците: загадъчни истории от Национално наследство”. В нея се твърди, че от 630 отворени за посещение замъци и старинни къщи 230 са населени с призраци.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?