Според "блиц извода" на спортния министър Мариана Георгиева

Класирането ни в Сочи: "диалектически" проблеми и "сбъркана методика"

Александра Жекова е с "категорична трета позиция", но не можем "да я натоварим да ни изнесе на правилното трасе"

Марияна Георгиева. Сн. БГНЕС

С уговорката да се говори с "позитивни пластове", министърът на младежта и спорта Марияна Георгиева коментира в петък "диалектическите" проблеми в олимпийската подготовка на българските спортисти, щастието си от успеха на "вълшебниците" от "Лудогорец", 35-те млн. лева, които правителството дава за Зимния дворец, "правилния фокус" на кабинета "Орешарски" и други актуални теми.

Авторката на близо 60 публикации в областта на философията на езика, синтаксиса и политическата лингвистика обърка класирането на Александра Жекова на Олимпийските игри в Сочи като ѝ отреди трета позиция (б.ред. класира се пета във финала) и от скромност не пожела да даде оценка на представянето на олимпийците ни.

"Проблемите са диалектични, във взаимовръзка"

Тъй като високият наратив, ако използваме думите на лидера на ДПС Лютви Местан, от чиято квота е Марияна Георгиева, не подлежи на преразказ, публикуваме отговора на спортния министър за представянето за 18 български олимпийци в Сочи.

"Аз мисля, че вече имам някакъв портрет във вашите очи. Не мога да бъда обвинявана в едни розови очила или пък в щадящи действия или щадящ изказ. Обичам конструктивизма, само че с критика, самокритика, плюса и минуса. 88 нации, 26 от тях са медалисти - първо положение. Второ - 18 квоти, казах го и в Сочи и съм убедена, не търся излишна козметика в думите си - квотите също са успех. Ще кажете, че някои от тях са случайност, защото всички са в съотношение, но някои пък не са толкова лесни и случайни. Не всички. Да вървим по балансирания поглед, с бялото и с черното.

На следващо място - трябва да си говорим откровено, Саня Жекова ни накара да не се чувстваме толкова малки, толкова не добре и толкова неудобно. Това е факт. Нейното представяне, нейното участие, нейното постижение беше много категорично, за да можем да се хванем за него и да кажем, че като цяло се чувстваме поне прилично, поносимо и не сме чак толкова засрамени. Но една Саня Жекова не можем да я припознаем - преди това да я натоварим, да ни изнесе на правилното трасе.

Проблемите са диалектически, във взаимовръзка. Искам да не нападам и да не говоря непремерно. Това, което казах в блиц извода - сбъркана методика, това е ключово обяснение. Значи, има какво да се прави - първо за следващата олимпийска подготовка и като го върнем назад за отчета на четирите години, значи нещо не е правено, нали? Имената нямат значение. Фактите са много важни и ако тях подреждаме правилно, методиката е сбъркана.

Ама аз подсказвам през цялото време. Годишните договори - засилвам контролната функция. Първо искам отчетност своевременна и прозрачна. Не мога да плащам наеми в годишните договори за "Национална спортна база" и да ми се отчитат разходи за наеми с гръцки фактури! Аз, като внимавам и говоря бавно или премълчавам, не е в мой интерес, а е от моята отговорност да щадя федерациите, защото, както се казва, те са консумирали вина, ама не е самостоятелно.

Значи, сбъркана методика, всичко е вътре - режим на подготовка, начин на подготовка, поведение на треньора, поведение на състезателя, контрол за поведението между треньор и състезател. Само че това не е прехвърляне на територията на състезателя и треньора, ами защото трябва да има и база, за да се развиват тези взаимоотношения правомерно като една резултативна подготовка.

Няма да скрия, че самоцелно даване на пари не е оправдано. И аз им казах, че ще сключваме договори - защото сезонът не е свършил и ние сме на междинен договор с федерациите, предстои им още участие през сезона. През април ще дойдат с официалния генерален анализ-отчет, тогава ще правим новото финансиране и то ще бъде в тази концептуална рамка на политиката на министерството - категоризация и европейски стандарти. Досещате се, нали? Позволете ми по ръба да говоря. Оценка по шестобалната система? Скромна съм.", завърши отговора на спортната министърка.

За Саня Жекова – "тази категорична трета позиция", която всъщност е пета

Преди това пред БНТ министър Георгиева обърка класирането на най-добрата ни сноубордиска Александра Жекова като я нареди на трето място, а тя остана пета във финала, след като беше съборена от италианка.

"На 16-ти всички съпреживявахме това постижение на Саня Жекова. Тази категорична трета позиция, която не можа да се увенчае с финала, както вече имах възможност да кажа, по причини, които не са свързани със спортното майсторство и на Саня Жекова и чието и да е друго спортно майсторство", каза министър Георгиева.

Вълшебниците от "Лудогорец" и влогът на държавата от 3 млн. лв.

Спортният министър нарече играчите от "Лудогорец" "вълшебници". Марияна Георгиева обясни, че е гледала двубоя с италианския "Лацио" в четвъртък вечерта от екрана, защото не успяла да отиде на стадиона и така пропуснала да бъде "в центъра на емоциите".

"Аз мога да подчертая, че този отбор работи последователно, явно с вярна методика, както и специалистите се изразяват, и треньорът Стойчо Стоев заслужава специални поздравления за вярната посока, в която работи с отбора. Поздравяваме и собствениците на клуба, защото тяхното, така да се каже, меценатство, тяхната грижа, финансова, за работата на отбора също е в основата на успеха. Така че всичко е комплексно и всеки има своята заслуга", каза министър Георгиева пред БНТ.

Тя допълни, че "държавата се гордее с отбора", а "онова, което държавата може да подчертае за себе си, и то без съображения за скромност" е отпуснатите 3 млн. лв. за ремонта на стадиона в Разград, който е публична държавна собственост.

"Така че, ето, това е влогът на държавата и грижата на държавата собственост за "Лудогорец"", каза Марияна Георгиева в отговор на въпрос как държавата ще подпомогне българския шампион по футбол.

Новият национален стадион ще се строи на ІV-ти километър и ще е готов до 2019 г.

Министърът на спорта обеща в рамките на календарната година да започне изграждането на нов национален стадион. Той ще се строи срещу зала "Арена Армеец" на ІV километър в София, като за целта са планирани 2.5 млн. лв. за проектиране на обекта.

На въпрос дали е сигурно, че националният стадион ще бъде на ІV километър, а не в "Овча купел" Марияна Георгиева отговори така: "Поне мисълта е в тази посока, в този предварителен етап на водене на разговорите за локализиране на плана по изпълнение на ангажимента".

Марияна Георгиева уточни, че с немска компания не са водени преговори за изграждането на новия национален стадион. "Водим съвсем опознавателни разговори с много компании, поне две-три, без обаче да сме фокусирали разговорите към конкретните параметри на публично-частното партньорство", каза спортният министър. Тя обеща новият национален стадион "да е факт през 2019 г."

България кандидатства да приема срещи от европейското първенство по футбол през 2020 г., като изискването е до тогава да има национален стадион, който трябва да отговаря на определени изисквания.

Спортният министър уточни, че не трябва да се сместват плановете на държавата да строи нов национален стадион с частната инициатива за реконструкция на стадион "Славия" в "Овча купел".

Правилният фокус на политиката на кабинета "Орешарски"

"Искам само да кажа, че фокусът на политиката на кабинета "Орешарски" е правилен и че инвестиционната програма собствено и за спорта е толкова категорична, че само в рамките на 2014 г. тя в пъти превъзхожда числото, което е отделено за спорт, за спортни съоръжения, за всичките четири години, три години и шест месеца на мандата на ГЕРБ", каза министър Георгиева по повод мащабната инвестиционна строителна програма на правителството.

Кабинетът "Орешарски" даде в сряда 35 млн. лв. за ремонта на Зимния дворец в София, още 3.6 млн. лв. за ремонта на две спортни училища в страната, за които миналата година бяха дадени други 3 млн. лв. При разпределянето на 500 млн. лв. от фонда "Растеж и региони" пък спортното министерство поучи и 20 млн. лв. за неясни инвестиции в спортна инфраструктура, а редица малки общини ще имат пари за изграждане на спортни площадки, зали, басейни и тенис кортове.

"Зимният дворец трябва да се ремонтира и зимните федерации се убедиха в това нещо, защото те чувстват несгодите на това съоръжение, което е достатъчно амортизирано и което вече излиза от функционалност и не може да бъде една подходяща база за зимните спортове, а това е важно нещо. Така че тук няма две мнения и ние сме солидарни", коментира министър Георгиева.

По думите ѝ "това не е самоцелна политика на кабинета "Орешарски", на Министерството на младежта и спорта".

По повод недоволството на някои федерации от ремонта на Зимния дворец Георгиева отговори така: "Ще кажа само един немаловажен детайл, колкото и да е конкретен той. Сега, през март има три домакинства в Зимния дворец. Есента, когато водехме разговори как точно да изглежда стартирането на ремонта на Зимния дворец и федерациите бяха притеснени, че ще бъдат извадени от съоръжението, че домакинствата са под въпрос и могат да бъдат бламирани, та тогава те казваха - това може би е излишна амбиция на този етап, не е толкова назрял моментът за ремонт. Само че, позволявам си да уточня това, сега в навечерието на тези домакинства същите тези федерации, които са ангажирани с провеждането на домакинствата, от ноември месец много категорично молят да се направят ремонтни дейности в Зимния дворец", каза Георгиева.

На въпроса дали 50 млн. лв. не са прекалено много, средства спортният министър отговори така: "Да, да, това е прогнозна сума, тя не е окончателна. Както и вие казахте, говори се за около 50 млн. лева. Това, което отпуска правителството за 2014 г., е 35 милиона. Когато вече се върви към усвояването на тези 35 милиона, ще се прецени дали още 15 или може би още 18, а защо не и 12, но това е ориентировъчно. Съоръжението действително е от национално значение. То е съоръжение основополагащо за развитието на зимни спортове в България. Разбрахме го и в контекста на Сочи и по време на олимпиадата и в дните, в които правим равносметка. Само амонячната система е заплаха въобще за екологичното равновесие на столицата и не само на столицата, а и на района около столицата".

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт