Класове в десетки градове вече са под карантина

Няма обобщена информация за болните в училищата

Класове в десетки градове вече са под карантина

Отделни класове в училища в десетки градове на България са под карантина едва на четвъртия ден от началото на учебната година и вече учат онлайн. Обобщени данни за цялата страна на този етап не се предоставят от нито една институция, поради което информацията е непълна.

Бургас

Първи случай на заразен с Covid-19 ученик е регистриран в Бургас, съобщиха в петък от Регионалната здравна инспекция в морския град. Той е от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в града. Детето е в 8 клас и е било на училище само един ден.

Директорът на гимназията е изпратил съобщение на родителите да не водят днес децата в гимназията. "Всички ученици от класа ще работят в електронна среда. Те имат нужните технически средства и ще работят във виртуална класна стая. Няма да има загуба на учебно съдържание. Всички учители в областта са здрави, но ще работят под електронна платформа, когато се наложи", допълни Виолета Илиева, директор на Регионалното управление по образованието в Бургас.

Съучениците му са поставени под карантина и във вторник, 22-ри септември, с направление от РЗИ, ще бъде изследван безплатно целият клас.

Други две деца от различни училища също са носители на вируса, информира Виолета Илиева. Те обаче се диагностицирани преди 15 септември, не са посещавали учебните си заведения и не са били контактни с други ученици.

Учителка от детска градина в Бургас също е дала положителна проба за коронавирус, потвърди кметът Димитър Николов. Всички заразени са в добро здраве, нямат тежка симптоматика.

Като най-вероятна причина Николов посочи заразяването на 22-ма моряци от базата в Атия.

Варна

Двама ученици и трима учители от Варненска област са дали положителни проби за коронавирус, съобщи БНР. Инфекцията е установена преди началото на учебната година и не се налагат допълнителни мерки в учебните заведения.

Един служител от администрацията на Медицинския университет във Варна също е диагностициран с Covid-19. Всички негови контактни лица са с отрицателен тест.

Пловдив

Дете в 3 клас от СУ "Паисий Хилендарски" е дало положителна проба за коронавирус, съобщи за радио "Фокус"- Пловдив областният управител Дани Каназирева. "Незабавно са предприети всички мерки според алгоритъма на здравното министерство", каза Каназирева. Съучениците на детето са поставени под 14-дневна карантина. Те вече учат онлайн.

От направеното епидемиологично проучване е установено, че детето е контактно на баба си, която е изследвана по друг повод и няма клинична симптоматика. Издирват се контактните им лица. Освен учениците, под карантина е и класният ръководител. Детето е в добро състояние.

Сливен

Един ученик е регистриран с Covid-19 в област Сливен, но той не е присъствал на откриването на учебната година и учебните занятия, информираха от Областния кризисен щаб, цитирайки информация на РЗИ. Ученикът е от Нова Загора. Карантинирани са още пет деца и ученици, заради контакти със заразени близки.

Карантинирани са обаче 36 деца от двете групи, посещаващи филиала на детска градина "Синчец", заради установените през седмицата заразени с коронавирус четирима преподаватели, съобщават още от Областния кризисен щаб.

Ямбол

Две учителки в Ямбол са дали положителни проби за коронавирус, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Засега няма поставени под карантина ученици и педагози, съобщи БНР.

Едната учителка е присъствала на официалното откриване на учебната година, но не е имала контакт с ученици и колеги в затворени пространства. Втората учителка не е била на работа през последната седмица и затова не се налага да се поставят под карантина нейни колеги и ученици.

Монтана

Дете,  посещавало детска градина №6 "Слънце" в Монтана, е дало положителна проба за коронавирус. Десетина са били децата от неговата група, а това е първият случай. На всичките деца, както и на останалите контактни лица, са направени PCR тестове. Резултатите се очакват утре.

Контактните са поставени под задължителна 14-дневна домашна карантина. Майката на детето е била с коронаинфекция и самa направила тест на детето си, който се оказал положителен, уточняват от РЗИ Монтана. В детската градина е направена пълна дезинфекция.

През последните дни беше съобщено за случаи в София, Русе, Стара Загора и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес