Клаус и Мошерова продължават надпреварата за президентския пост в Чехия

Бившият чешки премиер Вацлав Клаус и сенаторката Ярослава Мошерова ще се състезават за президентския пост в Чехия, сочат първите резултати от днешното гласуване в чешкия парламент, предаде Ройтерс.

Макар официалните резултати от първото гласуване още да не са обявени, стана ясно, че третият кандидат-президент, бившият премиер Милош Земан, отпада от надпреварата. Според източник от избирателната комисия Клаус е получил подкрепата на повечето депутати от долната камара, а Мошерова е спечелила в Сената.

Ако тези сведения се потвърдят, днес Клаус и Мошерова още веднъж ще си премерят сили. За да стане президент, един от тях трябва да получи мнозинство и в двете камари.

Някои чешки законодатели предполагат обаче, че и при второто гласуване няма да има избран президент, тъй като очевидно политическите партии не са постигнали съгласие около кой кандидат да се обединят. При това положение може да се очаква трето гласуване идния месец, при което за избора на държавен глава ще е необходимо само обикновено мнозинство в двете камари.

Ако президентът не бъде избран и при третото гласуване, остава възможността да се промени конституцията, за да се мине към преки избори на държавен глава.

Споделяне

Още от Свят