Клаус: Качеството на преговорите е по-важно от бързото приемане в ЕС

Голяма грешка е да се поставя ударението върху по-бързото приемане в Европейския съюз, каза в четвъртък при визитата си във Варна президентът на Чехия Вацлав Клаус. По думите му много по-важно е качеството на преговорите.

Държави, станали членове на ЕС преди нас, ни предупреждаваха за това, но аз смятам, че подценихме тяхната позиция. Страхувам се, че България прави същото, каза още президентът, цитиран от БТА.

Отхвърлям евронаивитета, допълни гостът. Той подчерта, че България е нормална европейска страна и Чехия очаква с нетърпение да стане част от ЕС. По думите на Вацлав Клаус Евросъюзът гледа със сходен поглед на България и Румъния. Вашата страна няма да спечели, ако казва, че е по-добра. Това е късогледа политика, бе позицията на президентът Клаус.

Президентът на Чехия и съпругата му Ливия посетиха Аладжа манастир във Варна. Като дар Вацлав Клаус получи малка ракла със свещен камък.

Изненадан съм колко много мои сънародници са живели тук и каква следа са оставили във Варна. Това сподели чешкият президент, след като разгледа изложбата в къща "Стара Варна". Експозицията от фотоси и документи е посветена на чехите и чешките възпитаници, които са били в морския град след Освобождението.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?