Клаус се обяви срещу идеята за обща европейска външна политика

Чешкият президент Вацлав Клаус се обяви срещу идеята за обща външна политика на ЕС, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Аз нямам нужда от европейска външна политика. Това може да се окаже по-опасно от всичко друго, каза той в интервю за Франкфуртер Алгемайне Цайтунг преди разговорите си с германския канцлер Герхард Шрьодер в Берлин.

По думите му Европа има нужда от широк спектър от външнополитически идеи, а не от хармонизирана политика.

Само този, който няма собствена позиция, трябва да приеме тази на другите, каза той. Според Клаус би било опасно да се използва спора около Ирак, който противопостави Берлин и Париж срещу Вашингтон, като извинение за ускоряване на европейската интеграция в сферата на външната политика.

Чешкият президент изтъкна, че не приема идеята ЕС да се превърне в противотежест на Съединените щати. Ние трябва да укрепваме трансатлантическата ос, а не да търсим конфронтация, посочи той.

Клаус предупреди въпросът за судетските немци, изгонени от Чехословакия след Втората световна война, да не бъде подхващан отново. За нас миналото си е минало, което трябва да изучаваме и да разбираме, но което не можем да променим, подчерта той.

По-късно днес Вацлав Клаус ще бъде приет от германския президент Йоханес Рау. Той ще срещне и с канцлера Герхард Шрьодер и външния министър Йошка Фишер.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?