Клаус Йоханис към управляващите: Не си играйте с Румъния, решете спешно кризата

"Оттеглянето на спорното постановление е твърде малко за изход от задънената улица, но предсрочни избори на този етап са твърде много"

Румънският президент Клаус Йоханис заяви във вторник пред парламента в Букурещ, че ако управляващата Социалдемократическа партия (СДП) не реши "спешно" кризата, той ще свика консултации в президентския дворец Котрочени, за да потърси възможни решения, предаде Аджерпрес.

"Не си играйте с Румъния, намираме се в много добра макроикономическа ситуация. Не поставяйте Румъния в затруднение, запазете възходящата тенденция, икономическия растеж. Има големи очаквания от нашите международни партньори. Румъния е силна и стабилна страна в региона", заяви Йоханис.

"Стотици хиляди румънци протестират на улицата. Народът е под тревога, бдителен е и е много недоволен", заяви Йоханис. "Важно социологическо проучване от последните три дни сочи, че около 80 процента от румънците смятат, че страната върви в грешна посока", каза той.

"Ако СДП, която създаде тази криза, не я реши спешно, ще свикам консултации в двореца Котрочени, за да видим какви са възможните решения", добави Йоханис.

Той не спомена какви са според него тези "възможни решения“. Но подчерта, че оттеглянето на спорното постановление, което изкара стотици хиляди протестиращи на улицата, и евентуалното отстраняване на един министър е "твърде малко" за излизане от задънената улица, но "предсрочни избори на този етап са твърде много". Той призова СДП да предложи решение.

Президентът определи действията на СДП, след като спечели изборите на 11 декември като "стратегия тип камикадзе" - първата ѝ грижа е била да се захване с делата на правонарушителите, което е възмутило и разгневило румънците. "Обещаха в кампанията едно нещо, а се захванаха с друго", посочи Йоханис.

Той определи като неверни изявленията на председателите на Сената и Камарата на депутатите, че се опитва да свали правителството.

"Председателите на двете камари на парламента се опитват да лансират в общественото пространство идеята, че не мога да приема резултата от изборите и се опитвам да направя нещо, за да обърна този резултат, твърдят, че бих искал да сваля легитимното правителство. Не. Лъжа", каза Йоханис.

"Вие спечелихте, сега вие си управлявайте и прокарвайте закони, но не на всяка цена. Румъния се нуждае от силно правителство, а не от такова, което срамежливо изпълнява партийни заповеди. Трябва да приемате закони в името на Румъния, а не за групичка политици на върха, които имат проблеми", продължи той.

Депутатите от СДП напуснаха залата по време на речта на държавния глава, като един от тях заяви: "Това е антирумънска реч, реч, която разделя страната на две".

Преди това председателят на Сената и лидер на по-малката партия в управляващата коалиция – Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) - Калин Попеску Таричану съобщи, че правителството няма да присъства на речта на президента в парламента и че премиерът по закон не е задължен да присъства.

Лидерът на социалдемократите: Искаме мир в Румъния

Лидерът на управляващата в Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня, който щеше да бъде лично облагодетелстван от отменения указ, заяви след речта на президента, че партията му не обмисля отстраняване на държавния глава, предаде информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

На журналистически въпрос дали обмисля някакви действия след посланието, предадено от президента, лидерът на социалдемократите отговори: "Няма да направим нищо срещу президента. Отстраняването му не е било и не е решение. Румъния има нужда да бъде спокойна, има нужда от стабилност, от социален мир", посочи Драгня.

Той добави, че на излизане от залата е разменил няколко думи с президента Йоханис за "мира в Румъния". "Казах му, че се надявам, че ще можем да постигнем мир в Румъния и той каза, че също се надява", посочи председателят на СДП.

Калин Попеску Таричану заяви, че е разочарован от речта на президента и че е очаквал държавният глава да отправи призив за диалог и понижаване на напрежението, предаде Аджерпрес.

Протестите продължават

Снощи протестите в Букурещ срещу правителството на Сорин Гриндяну продължиха седми ден. Над 25 000 души излязоха на Площада на победата. Пред двореца Котрочени около 1000 души поискаха оставката на президента, съобщава във вторник в. "Ромъния либера".

Изданието, цитирано от БТА, отбелязва, че въпреки отмяната на спорното постановление, което стана повод за вълната от недоволство, протестите в Букурещ и в редица други градове в страната продължават. Вестникът отбелязва, че в град Клуж са протестирали около 15 000 души, в Тимишоара - около 5000, в Брашов - 1000, в Констанаца - 800. Демонстрации имаше също в Лондон, Брюксел и Лисабон.

Според в. "Адевърул" в митинга в подкрепа на Гриндяну пред президентския двореца Котрочени са участвали около 3000 души. Демонстрантите, които обвиниха президента Йоханис, че "разделя" и "подстрекава", обещаха да дойдат и следващите вечери.

Управляващите заблуждават Брюксел

Вестник "Адевърул" пише, че външният министър на Румъния Теодор Мелешкану е представил в Брюксел "напълно изопачен вариант" на мотивите, с които правителството е издало извънредно постановление 13/2017 за изменения в наказателното законодателство, които стотици хиляди румънци сметнаха за неприемливи. Мелешкану разговаря по тази тема вчера със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс и с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Изданието посочва, че външният министър обяснил на европейските представители, че според решение на Конституционния съд член от Наказателния кодекс, отнасящ се до злоупотребата със служебно положение, е обявен за неконституционен. Според вестника обаче това не е така. "Адевърул" отбелязва, че Конституционият съд е направил уточнение как да бъде интерпретирана една формулировка от този член, без обаче да го обявява за неконституционен. Също така в извънредното постановление на правителството беше определен праг за щетите от над 200 000 леи, макар че Конституционният съд не е поставял такова условие, отбелязва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа