Клауза "Газпром" поставя под въпрос газовите договорености с Русия

Остри възражения, отправени от Европейската комисия във връзка с новия договор на Полша за газови доставки от Русия, поставят голяма въпросителна върху преговорите, които в момента води българското правителство с "Газпром" и за газовите доставки, и за проекта "Южен поток".

От официалната позиция на ЕК е видно, че България не следва да сключва каквото и споразумение с "Газпром", както по "Южен поток", така и по дългосрочно споразумение за доставка на газ, освен ако не включи задължително право на трети страни (извън акционерите) да ползват газопровода, както и да не допуска клауза за забрана на реекспорта на руски газ.

Полша отнема възможността на други компании от ЕС да купуват излишните ѝ количества руски газ, което в нарушение на правилата за вътрешния пазар, обяви Европейската комисия на 14 юли.

Без да назовава руския монополист "Газпром", ЕК посочва, че "териториалната клауза", известна още като клаузата "Газпром", ефективно затваря полския газов пазар, което се отразява негативно върху конкуренцията, интересите на потребителите и сигурността на доставките, съобщава близкото до ЕК издание EurActiv.

Клаузата "Газпром" не позволява на страните, които внасят руски газ, да препродават на своите съседи количества, когато те са получили повече газ, отколкото им е нужен.

Според ЕК по този начин Полша дискриминира останалите компании от ЕС, внасящи газ в страната, като ги принуждава да търсят начини да транспортират суровината до газохранилища.

ЕК освен това посочва липсата на достъп на чужди компании до газопровода "Ямал", който пренася руски газ към Германия през полската граница с Беларус. В изявлението на Еврокомисията е цитирана т.нар. териториална клауза, която затваря пазара за европейски газови доставчици. Това, от своя страна, е заплаха за сигурността на доставките за Полша.

Анализатори нееднократно предупредиха, че Русия реализира доставките за своите европейски потребители съгласно дългосрочни договори, много от които съдържат т.нар. клауза "Газпром". Тя е в нарушение на единния пазар на ЕС и развързва ръцете на руския монополист да продава газ на различни страни от общността на различни цени, прилагайки стратегията "разделяй и владей".

Клаузата "Газпром" освен това пречи да се създаде функциониращ общ газов пазар в ЕС.

ЕК е на мнение, че Полша трябва да предостави достъп на трети страни до газопровода "Ямал" и да разреши транспортиране на газ в двете посоки, като позволи транзита от Германия към Полша.

Тези изисквания са задължителни според газовото законодателство в ЕС, целящо да гарантира сигурност на доставките.

Полша освен това може да разшири своите междусистемни връзки вътре в европейския пазар, смята Брюксел. Това ще даде достъп на Полша до газовия пазар на ЕС.

Варшава има два месеца, за да отговори на отправените препоръки, в противен случай казусът ще бъде отнесен към Европейския съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес