Клауза за пивото, съдържаща се в Магна Харта, вдъхнови британския Ден на бирата

Осемстотната годишнина на Магна харта вдъхнови днешния Ден на бирата във Великобритания. Стотици почитатели на пивото бяха призовани в 12,15 часа местно време да вдигнат чаши в чест на годината, когато крал Джон приема хартата, предаде ДПА.

Спонсориращи събитието пивоварни, кръчми и компании от отрасъла изразиха надежда днес да бъде поставен световен рекорд за най-голям брой хора, казали "Наздраве!" едновременно.

Идеята за бирения ден дошла от клауза за пивото в хартата. "В цялото ни кралство ще има една-единствена мярка за виното, една-единствена мярка за ейла и една-единствена мярка за царевицата, а именно "лондонския квартер"", се казва в нея.

Всички трябва да се гордеем с историята си на голяма сила в производството на пиво, така че е съвсем в реда на нещата да празнуваме Бирения ден заедно с годишнината на Магна Харта днес, заяви парламентарният помощник-държавен секретар за общностите и местната власт Маркъс Джоунс.

Казвали са ми, че през Средновековието стандартната мярка за бира била равностойността на две пинти, наречена лондонски квартер, и макар сега чашите ни да са по-малки, любовта ни към британската бира е по-голяма от всякога, добави той.

По официални данни във Великобритания миналата година са продадени 4,4 милиарда литра бира.

Споделяне
Още от Европа

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?