Клетви и припадъци при бутането на още четири незаконни ромски къщи в Гърмен

Обърнат национален флаг, клетви, припадъци и гълтане на език белязаха поредния епизод от сагата със събарянето на общо 124 незаконни постройки в ромската махала "Кремиковци" в Гърмен.

Акцията тръгна на 29 юни, но беше спряна след намесата на Еврокомисията, сезирана от правозащитни институции.

План-графикът за 7 септември беше премахването на пет къщи, в които живеят 25 деца. В руини се превърнаха само четири. Последната – триетажна масивна къща на ромския пастор, ще има поне още ден живот. Събарянето ѝ беше отложено, защото изпратената техника се оказа неподходяща за нея.

Началото на акцията беше белязано от трагичен инцидент. Около час преди да започне рушенето на домовете на ромите, насрочено за 11 часа, 46-годишен мъж загина в Гърмен при падане от строеж.

Иначе ромите посрещнаха "големците" - заместник-областният управител на Благоевград Асим Адемов, кметът на община Гърмен Минка Капитанова, представители на дирекцията "Социално подпомагане" в Гоце Делчев и на ДНСК, със знак за война - два обърнати национални флага.

Срещу тях беше изправена полиция и жандармерия. Така до сблъсъци реално не се стигна. По средата на акцията кметицата беше изведена от полицията, за да не дразни хората.

Едно, две, три и линейка

До към 11.30 часа бяха съборени първите три къщи. Тогава 32-годишен мъж припадна и си глътна езика. Незабавно се притекоха медици от намиращата се на мястото линейка, и полицаи. Те се бориха 5 минути да му извадят езика, след което потърпевшият беше откаран в болница.

През това време ромите викаха и кълняха. При подготовката за събаряне на четвъртата незаконна къща напрежението се покачи. На собствениците беше позволено да свалят дограмата и керемидите.

Един от мъжете отиде при жандармеристите и започна да ги пита какво трябва да направи с детето си, което е сляпо и трябва да го отведе в София на операция.

Мъжът започна да крещи срещу тях: "Вие сте убийци", "Вие не сте хора", "Ще запалим Гърмен".

Хората започнаха да викат и да дюдюкат срещу кметицата на Гърмен Минка Капитанова. Полицаите под ескорт я отведоха от мястото на събитията. Натовариха я на автомобил и я закараха в общината, за да не дразни хората.

Петата къща се оказа непосилна за фадромата

След като първите четири незаконни ромски постройки паднаха, събарянето спря на петата къща, предаде БГНЕС.

Оказа се, че фадромата е малка за нея. Събарянето на незаконните постройки ще продължи във вторник с по-мощна техника.

Коментарите: Хората не са виновни, прокуратурата да се намеси

Тези хора са жертва на една голяма измама, коментира заместник-областният управител Асим Адемов пред БТА. Според него те са жертви на собствената си наивност и глупост, след като са купили терени, върху които не могат да строят. Това е причината в този момента да се чувстват ощетени, допълни Адемов.

Според него до виновните в случая правосъдието все още не може да достигне. Той призова прокуратурата да се намеси и виновните да си понесат последиците.

Законът трябва да се спазва и акцията не може да бъде спряна, защото заповедите за събаряне на тези къщи са от 2011 г., каза Асим Адемов.

Собствениците на съборените къщи са отказали да подпишат декларации за временно настаняване, каза Петя Костова, директор на дирекцията "Социално подпомагане" в Гоце Делчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?