Кличко ще оглави листата на партията на Порошенко за парламентарните избори

Виталий Кличко

Известният боксьор Виталий Кличко ще оглави листата на партията на украинския президент Петро Порошенко на предстоящите на 26 октомври предсрочни парламентарни избори в страната.

"(Украйна) повече от всякога има нужда от национално единство и консолидация. Ето защо приех да оглавя листата на "Блок на Петро Порошенко", каза кметът на столицата Киев на конгрес на партията.

Кличко, който бе един от водачите на прозападните протести в Украйна срещу проруския президент Виктор Янукович, е лидер на проевропейското движение УДАР. Първоначално той бе кандидат на предсрочните президентски избори през май след падането от власт на Янукович от май, но впоследствие се оттегли в полза на Порошенко.

Основната проруска формация в Украйна, която е водеща сила в сегашния състав на парламента, Партията на регионите, обяви, че ще бойкотира парламентарните избори заради конфликта в източната част на страната между армията и проруските бунтовници.

"Партията на регионите няма моралното право да участва в тези избори, когато почти 7 милиона избиратели не могат да гласуват", заяви нейният секретар Борис Колесников, визирайки жителите на Донбас.

Югоизточните региони, арена на проруският бунт, са бастион на формацията, оглавявана някога от Янукович.

Според вестник "Украинская правда", цитиран от БТА, обаче някои активисти на Партията на регионите ще се кандидатират за депутати, било като независими или в листите на други политически сили.

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко отстъпи символично водачеството в листата на своята партия "Баткившчина" ("Отечество") на военния пилот Надежда Савченко, която стана национална героиня, след като бе пленена от проруските сепаратисти и сега е в затвор в Русия.

Няколко проевропейски партии издигнаха кандидатурите на армейски или паравоенни командири, участвали в сражения с бунтовниците, както и журналисти и активисти, изиграли важна роля по време на протестите на Майдана.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?