Клиенти на ЕВН не си плащат 21 млн. лв. сметки за ток и парно

Австрийската компания ЕВН има да събира от свои клиенти 21 млн. лв. за неплатени сметки за ток и парно, съобщи в сряда пред журналисти в Пловдив председателят на управителния съвет на "ЕВН България" Йорг Золфелнер. От сумата 10 млн. лв. се падат на просрочени сметки от потребители на "Топлофикация-Пловдив". Заведени са дела срещу 10 000 абоната.

Золфелнер уточни, че повечето от несъбраните вземания на топлоснабдителното дружество са наследени отпреди 10 години. Електроразпределителното дружество на австрийската компания пък е завело дела срещу 1500 длъжници от Югоизточна България, която се обслужва от дружеството.

 

Компанията отчита кражби на ток на стойност 242 000 лв., а щетите от кражби на кабели и електрическа техника са за 52 000 лв., каза още шефът ѝ.

 

Той припомни, че инвестициите на EВН след приватизацията на електроразпределителните дружества от 2005 година досега са 900 млн. лв. Други 128 млн. лв. вложения са планирани за 2012 г., от тях 30 млн. лв. са предвидени за Пловдив.

 

Приоритет на компанията в Пловдив ще е изграждането на нова подстанция в район "Тракия", 68 нови трафопоста в града и ще бъдат прокарани 167 километра нови електропроводи за средно и ниско напрежение, обясни Золфелнер.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?