Клиенти на кафене в Париж плащат... произвеждайки ток

Посетителите на откритото в Париж кафене "Нисан Електрик" плащат напитките си не с пари или банкови карти, а като произвеждат електроенергия, съобщи сайтът elektrovesti.net.

Стойките на бара са оборудвани с педали за генериране на електроенергия и така клиентите трябва да произведат определено количество ток, за да платят кафето си, чиито цени са във ватове.

Друг вариант е посетителите да походят по коридор, където са инсталирани специални плочки Pavegen, които също произвеждат ток на принципа на електромагнитната индукция. (Тази технология бе представена и в България пред Народния театър в София преди четири години).

Кафенето отвори врати между 16 и 18 декември за отбелязване на юбилейния 3-милиарден километър на електромобила Nissan Leaf. По данни на производителя на автомобили, благодарение на отказа от коли с вътрешно горене през последните шестте години е спестено изхвърлянето в атмосферата на 500 млн. кг въглероден двуокис

Хечбекът Nissan Leaf бе представен през 2010 г. и стана най-разпространеният електромобил в света. Към момента са продадени над 275 хиляди коли от този модел. Плановете на автомобилната компания са през 2018 г. да представи обновена версия на Nissan Leaf.

Споделяне