Клиенти на кафене в Париж плащат... произвеждайки ток

Посетителите на откритото в Париж кафене "Нисан Електрик" плащат напитките си не с пари или банкови карти, а като произвеждат електроенергия, съобщи сайтът elektrovesti.net.

Стойките на бара са оборудвани с педали за генериране на електроенергия и така клиентите трябва да произведат определено количество ток, за да платят кафето си, чиито цени са във ватове.

Друг вариант е посетителите да походят по коридор, където са инсталирани специални плочки Pavegen, които също произвеждат ток на принципа на електромагнитната индукция. (Тази технология бе представена и в България пред Народния театър в София преди четири години).

Кафенето отвори врати между 16 и 18 декември за отбелязване на юбилейния 3-милиарден километър на електромобила Nissan Leaf. По данни на производителя на автомобили, благодарение на отказа от коли с вътрешно горене през последните шестте години е спестено изхвърлянето в атмосферата на 500 млн. кг въглероден двуокис

Хечбекът Nissan Leaf бе представен през 2010 г. и стана най-разпространеният електромобил в света. Към момента са продадени над 275 хиляди коли от този модел. Плановете на автомобилната компания са през 2018 г. да представи обновена версия на Nissan Leaf.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?