Клиентите на "Олимпик" губят общо 9.35 млн. лева

Ралица Агайн. Сн. БГНЕС

Загубата на клиентите на "Олимпик" по полици, прекратени заради ликвидацията на компанията, е общо 9.35 млн. лева. Та е различна във всеки отделен случай, но сумите на човек варират между 3 и 78 лева. Това обясни зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн в петък.

Тя заяви, че общо действащите към днешна дата полици за "Гражданска отговорност" към регистрираното в Кипър дружество са 197 551. Общата стойност на полиците е 40 млн. лева. Покритието на тези застраховки спира да действа в полунощ в петък.

Шофьорите трябва да подпишат нови договори за този риск с други застрахователи възможно най-бързо, за да не бъдат санкционирани от полицията или пък да бъде прекратена регистрацията на колите им. Агайн коментира, че почти половината от застраховките са сключени с опция за разсрочено плащане, т.е. хората не са платили цялата сума и ще загубят по-малко пари.

До днес КФН не даваше някаква информация колко за валидните полици към "Олимпик", които ще бъдат прекратени безсрочно. Малко по-рано през деня от комисията отговориха на БНР, че нямат такива данни. Агайн обаче обясни, че е направена справка в системата на Гаранционния фонд, в който се съдържат данни за всички валидни застраховки "Гражданска отговорност".

Според Агайн всички клиенти на застрахователна компания, които имат преждевременно прекратени договори, имат право да получат обратно платените премии по тях за срока, в който договорите няма да действат. Това обаче става в процедурата по ликвидация на дружеството, която ще тече в Кипър. Според Агайн ликвидаторът на компанията заявил, че се очаква през септември да започне процедурата по изготвяне на списък с кредиторите на компанията, сред които са и клиентите ѝ в България. Вземанията се предявяват в срок от 35 дни.

От КФН за пореден път обясниха, че компанията не е лицензирана у нас, а в Кипър. Лицензът ѝ е отнет от местния финансов регулатор и загубените от клиентите суми ще се възстановяват по местното законодателство. Припомниха, че от 10 май са забранили на компанията да продава нови полици.

Междувременно от Асоциацията на застрахователните брокери обявиха, че членовете им са предупреждавали клиентите си, че има риск, ако сключват застраховки с "Олимпик". Компанията е била предпочитана от шофьорите заради ниските си цени.

В същото време шофьори от Перник и София обявиха, че ще протестират в столицата срещу бездействието на КФН по случая с "Олимпик".
Освен шофьори, пострадали от отнемането на лиценза на "Олимпик" са и няколко болници, сред които и "Пирогов". Те са сключили застраховки "Професионална отговорност" с дружеството, чието покритие също изтича в полунощ на 17 август.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?