Клиентите на "Олимпик" вече могат да правят нови застраховки

Клиентите на "Олимпик" вече могат да правят нови застраховки

Собствениците на автомобили, които са сключили застраховка "Гражданска отговорност" с компанията "Олимпик", вече могат да сключват нови полици. Това може да стане преди изтичането на срока на все още действащите им договори. Те са валидни до 17 август и по принцип правилата не позволяват подновяване преди изтичането на предходната полица.

В случая с "Олимпик", чиито полици стават невалидни преждевременно заради отнет лиценз, е направено изключение. То ще засегне около 275 000 шофьори, чиито застраховки изтичат в един и същи ден.

От Гаранционния фонд, в който постъпват данните за сключените полици, съобщиха, че от сряда е възможно клиентите на "Олимпик" да подновят предварително застраховките си. Периодът на покритие обаче трябва да е от 18 август.

Ако шофьорите не сключат бързо нова "Гражданска отговорност", регистрацията на автомобилите им може да бъде прекратена. При проверка на пътя може да останат и без книжка.

За отнемането на лиценза на "Олимпик" в Кипър беше съобщено още през май. Компанията обжалва решението на местния финансов регулатор, но в крайна сметка то беше потвърдено. Причината за прекратяването на дейността на компанията е, че не отговаря на изискванията за платежоспособност.

Клиентите на "Олимпик", както и българите, предявили претенции за изплащане на щети към компанията, може и да не успеят да върнат парите си от преждевременно прекратените полици или от нанесените щети. Причината е, че дружеството е работило в България в условията на т. нар. "право на установяване или свободата на предоставяне на услуги".

Това означава, че надзорът върху него от страна на местната Комисия за финансов надзор е ограничен, стана ясно от съобщение на регулатора във вторник. Освен това "Олимпик" не внася пари в Гаранционния фонд, действащ в България. Дружеството е негов член, но с цел предоставяне на информация за сключените полици. От фонда се изплащат средства при фалит на застраховател или при катастрофи с неизвестни или незастраховани за "Гражданска отговорност" автомобили.

По тази причина в четвъртък от Комисията за финансов надзор съобщиха, че клиентите с преждевременно прекратени застраховки и чакащите щети към "Олимпик" могат да търсят парите си при бъдещата процедура по несъстоятелност на дружеството. Не е ясно обаче дали средствата на дружеството ще са достатъчни за удовлетворяване на всички кредитори.

Премиерът Борисов коментира и тази тема при вчерашната си обиколка из страната. "На тези 200 000 българи ще кажа, когато застраховат колите си, да подбират застрахователя", коментира той, цитиран от "Фокус". Той добави, че е заръчал на Министерството на финансите и на независимата на теория Комисия за финансов контрол да направят проверка по случая. От КФН вече обясниха, че те имат ограничени правомощия в тази ситуация. Според Борисов обаче "с усилия, воля, работа и засилен контрол ще направим така виновните да носят тежки санкции". Не е ясно какви точно санкции може да се наложат в този случай, след като регистрираното в Кипър дружество ще бъде закрито.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес