Клиентите на "София тур и Холидей" ще бъдат обезщетени, но неясно кога и с колко обеща Ангелкова

Министър Ангелкова с представителите на "Алианц" и "Групама"

Клиентите на "София тур и Холидей", които не успяха да реализират почивките си, след като на 19 декември туроператорът обяви в сайта си, че прекратява дейността си, ще получат обезщетения. Това обеща министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с изпълнителните директори  на двете застрахователни дружества "Алианц България" и "Групама", с които фирмата е имала договори.

Туроператорът е изключително некоректен, защото не спазва ангажиментите си, предвидени в Закона за туризма, посочи министърът. Според текстовете, когато туроператор обяви неплатежоспособност, е длъжен незабавно да изпрати информация до министерството и до застрахователните компании за това какви сключени договори има с клиенти и с какви контрагенти работи - турагенции, хотели, авиокомпании.

За съжаление в уведомлението от "София тур и Холидей" няма информация какъв е броят на пострадалите клиенти и какъв е размерът на евентуалните щети, поясни министър Ангелкова.

Тя посочи още, че това може да забави процедурата по изплащане на обезщетенията, която може да  стартира, след като се съберат необходимите документи, свързани с броя на потърпевшите.

"Лично се ангажирам да следим непрекъснато случая", заяви Ангелкова.

"Обезщетения ще се плащат на хората", обеща Орлин Пенев, изпълнителен директор на "Алианц България".  Той обясни, че не се изплащат на принципа първи по ред, първи по право. Трябва да се съберат всички искове и сумата да се раздели пропорционално спрямо това, което всеки е платил на търговеца, ако не стига за покриване на пълните суми.

Пенев  уточни, че все още не се знае какъв е размерът на исковете, затова не може да се каже и дали ще стигнат парите за всички.

При нас има подадени малко над 80 иска, за които все още не е установено към кой от застрахователите трябва да се насочат, добави още изпълнителният директор на "Алианц България".

Лимитът на полицата на "София тур и Холидей" е 450 хил. лв., а към "Групама" е 25 хил. лв.

Пенев беше категоричен, че сума от 1 млн. лв., каквато беше обявена от туроператора, не съществува. "Групама" също ще изплаща обезщетения, каза изпълнителният директор на компанията Селин Болар.

Досега  в министерството не са получавани сигнали за нарушения на "София тур и Холидей", информира министърът на туризма. Тя поясни, че с прекратяването на дейността туроператорът не се заличава автоматично от Националния туристически регистър. Това е отделна процедура, която ще стартира и ще отнеме известно време.

За улеснение на потребителите в Националния туристически регистър с червено се подчертават тези туроператори, които са заличени.

Очаква се до края на седмицата съвместно със застрахователните компании да се установи точният  брой на пострадалите от некоректната фирма.

Все още обаче не може да се каже в какви срокове потърпевшите ще може да си получат обезщетенията.

Министерство на туризма ще сигнализира за случая МВР и прокуратурата, за да може и те да направят необходимите проверки и действия.

Министерството на туризма проверява валидността на застраховките на всички туроператори, включени в Националния туристически регистър. Компании, които работят без задължителната полица ще бъдат  предложени за заличаване от регистъра.

С цел превенция на подобни случаи и засилване на контрола Министерството на туризма подчертава необходимостта от създаване на инспекторат, съобщи министър Ангелкова. И поясни, че това ще стане с промени в Закона за туризма през следващата година.  

Споделяне

Още от Бизнес