Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Климат на промени в енергийните нагласи

6 коментара

Всяка голяма промяна в жизнения стандарт е свързана с енергията. В продължение на хиляди години условията на живот за човечеството са се променили много малко; селяните от XVII век вероятно не са почувствали голяма разлика в сравнение с предшествениците им от желязната ера.

Но до края на XIX век начинът на живот на повечето европейци и американци се е променил изключително много от използването на парния двигател и въглищата. До средата на XX век промяната е предизвикана от двигателите с вътрешно горене и мащабното производство на електричество.

През XXI век сме свидетели на подобна революция осъществявана от бързо развиващите се икономики. В Китай енергийното потребление е нараснало два пъти между 1990 и 2006 г., като очакванията са това да се повтори до 2025 г.

Паралелно с нарастващото търсене, което е очевидно предизвикателство към световното предлагане, още една вълна набира скорост – борбата с климатичните промени. Ако тя получи подкрепата на водещите икономики - действие, което би могло да се формализира по време на климатичната среща в Копенхаген в началото на декември - то ние ще станем свидетели на зараждането на нова революция в енергийното производство и потребление.

Тези две сили – необходимостта от осигуряване на енергийните доставки в свят на непрекъснато растящо търсене и необходимостта от намаляване на емисиите парникови газове – създават четири тенденции, които ще определят енергийната система на света в нашия век: електрификация, преминаване към въглеродно неутрални решения, локализация и оптимизация. Промените няма да се случат от днес за утре, но ефектът от тези течения вече изглежда ясен.

Електрификация – или преминаването от нефт и газ към електричество, като основната форма на доставяне и използване на енергия. В много развити страни, консумацията на газ от домакинствата достигна своя пик, като бъдещите очаквания са да намалява.

В същото време се очаква ръст в потреблението на електричество. В действителност, в развиващия се свят потреблението на електричество расте по-бързо от това на нефт или газ. Международната енергийна агенция, "пазителят” на развития свят, предвижда, че дори без промяна в политиките, потреблението на електричество ще нараства два пъти по-бързо от това на нефт в годините до 2030 г. Ако технологията се развие достатъчно бързо, за да доведе до масово използване на електрически автомобили, хибриди или изцяло зареждани от акумулаторни батерии или горивни клетки, то статуквото ще се измени още повече.

Големият проблем с електричеството е съхранението: още никой не е изработил ефективно решение за съхранението на електричество, което се превръща във все по-тревожен въпрос, тъй като широкото разпространение на непостоянните източници на енергия, като слънцето и вятъра, зависи именно от това решение. Предприемачът, който стигне до него, ще се превърне в Бил Гейтс на енергийната революция.

Преминаване към въглеродно неутрални решения – още една от причините за добрите шансове на електричеството да задмине другите форми на енергия през идните десетилетия е, че е много по-лесно да се намалят емисиите при производството на ток, отколкото от горивата използвани в транспорта.

Водещите енергийни компании в ЕС са си поставили за цел да направят производството на електричество въглеродно неутрално до 2050 г., което, поне на теория, е постижима цел. Енергиен микс, включващ слънцето и вятъра, ядрената енергетика и изгарящите въглища и газ централи, които улавят и съхраняват емисиите въглероден диоксид, биха могли да предоставят всичкото електричество, от което се нуждаем, с много малко емисии парникови газове. Съществуват проблеми и потенциални препятствия пред всички тези форми на енергия, които са в началото си на развитие. Най-напреднала от тях е ядрената енергетика, която предоставя 15% от цялото електричество в света. Не би било нереалистично да очакваме, че нейният дял би могъл да расте в следващите десетилетия.

Скоростта на преминаване към въглеродно неутрални решения ще зависи от политическите програми. Въпреки това, научното мнение за резултатите от причинените от човека промени е климата ще стане определящ фактор. Ако преминаването към въглеродно неутрални решения в енергийната система не се е случило дотогава, то със сигурност ще се случи след това.

Локализация – изпълнителните директори от енергетиката често са унищожително настроени към мечтата на политиците за "енергийна независимост”, отбелязвайки, че вносът в важна компонента за енергийното снабдяване на всяка страна, дори за богатия на нефт Иран. Независимо от присмеха, мечтата остава.

Докато истинската енергийна независимост може би остава химера, по-широкото разчитане на собствените ресурси се оценява както постижимо и все по-предпочитано от много държави. Политиците са все по-притеснени от усилията на Китай да си осигури доставки на нефт и газ от различните източници по света и от възможния срив в доставките на петрол при евентуален конфликт с Иран.

Последните открития на BP на нефт в Мексиканския залив и новите технологии позволяващи добива на неконвенционален газ от американските залежи подобриха очакванията на САЩ за поддържане на националното производство на въглеводороди. Администрацията на президента Барак Обама засили стандартите за горивната ефективност на автомобилите, като целта е намаляване на вноса на петрол.

Ядрената енергетика също ще изиграе роля в увеличаване дела на националното производство на енергия. В европейски държави като Обединеното кралство и Италия, които наскоро се настроиха в нейна полза, дебатът беше повлиян от опасността от проблеми в доставките на газ за разчитащи на това гориво сектори от икономиките им.

Енергията следва тенденция към развитие на национално ниво и в един друг смисъл – забелязва се все повече микрогенерация и локално производство на топлина в домовете на хората или дори в цели квартали. Но децентрализацията на производството има своите ограничения: големите ядрени централи, ветропаркове и улавящите и съхраняващи въглероден диоксид ТЕЦ изглежда също ще играят своята роля в нисковъглеродния енергиен микс, а те се нуждаят от далекопроводите.

Въпреки това "интелигентните мрежи”, които използват информационни технологии за управление на потоците електричество по мрежата, ще направят възможно за всеки човек сам да генерира енергия, взимайки от мрежата само колкото му е необходимо и продавайки това, което е в повече. Соларните фотоволтаични "централи” вероятно ще спечелят от този подход, също както и малките котли за домакинствата, които произвеждат комбинирано топлина и електричество.

Оптимизация – това означава: по-ефикасното използване на най-евтината форма на енергия е това, което спестяваш. Принцип, който ще става все по-важен за бизнеса и всеки от нас в свят на растящи цени. Растящи заради цената на пременяването към нисковъглеродните решения и все по-трудното извличане на полезните изкопаеми.

Има огромни разлики в енергийната ефективност, както между държавите, така и на национално ниво, като задължението изоставащите да достигната стандарта на най-добрите ще става все по-неотменно. Интелигентните мрежи ще позволят на потребителите да спестят може би 5% от сметката за електричество благодарение на нищо повече от някой дребни промени в поведението. В същото време появата, от сегашните сътресения в автомобилната индустрия, на ново поколение горивно ефективни автомобили едва ли ще учуди някого.

Въпреки това има ограничения за развитието на тези подобрения. Един пример е разликата в енергията използвана за всеки долар от БВП между САЩ и Япония. Тя е огромна и е резултат от много повече от различното мнение за скалата на термостата. Постигането на фундаментална разлика в енергийната ефективност на дадена икономика ще изисква радикални промени. Ще се наложат промени в начина на живот, работа и почивка, градоустройственото планиране и транспортната инфраструктура.

Днес не изглежда, че повечето консуматори в САЩ и Европа искат на направят тези радикални промени. Но ако проблемът с промените в климата и енергийния недостиг стане достатъчно сериозен, те ще бъдат принудени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Луцифер
  #13

  Каква е нашата стратегия? Най-вероятно, както винаги стратегия "лавина". Пак ще бъдем влачени от настоящето...

 2. цървул
  #12

  бяха построени като резерв при върхови натоварванния, като се използва нощната тарифа на ТЕЦОВЕТЕ.Новите условия предлагат използване на ел.еннергия от ВЕИ за същата цел.Но ми изглежда че ВЕИ-производителите не са в състояние да произведат такова количество ел.енергия за да задвижат една от помпите на Чаира.

 3. цървул
  #11

  бяха построени като резерв при върхови натоварванния, като се използва нощната тарифа на ТЕЦОВЕТЕ.Новите условия предлагат използване на ел.еннергия от ВЕИ за същата цел.Но ми изглежда че ВЕИ-производителите не са в състояние да произведат такова количество ел.енергия за да задвижат една от помпите на Чаира.

 4. финландеца
  #10

  "по-ефикасното използване на най-евтината форма на енергия е това, което спестяваш"

 5. цървул
  #9

  Днес се запознах с главния проектант на ПАВЕЦ инж.ТИМОВ.Помпено акумулаторна ВЕЦ.през 1965г.на туристичска екскурзия в Рила преминахме по дъното на горния язовир,което беше тресавище.

 6. генади
  #8

  The Lies Of Global Warming http://www.youtube.com/watch?v=-zeGY8zbzc8

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.