Климатичен доклад: Код червено за човечеството

Хората са виновни за безпрецедентното затопляне, сочи доклад на ООН

Климатичен доклад: Код червено за човечеството

Човешката дейност променя климата по безпрецедентен и необратим начин, сочи доклад на Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, представен в понеделник в Женева и цитиран от световните информационни агенции. Изследването, изготвено на базата на проучвания на над 14 хиляди световни експерти, предупреждава за нарастващите екстремни вълни на горещина, суша и наводнения, а ключовата температерна граница може да бъде премината още следващото десетилетие.

Докладът е "червен код за човечеството", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Но учените смятат, че екокатастрофата може да бъде избегната, ако светът предприеме бързи действия.

Надеждите са огромното намаляване на парниковите газове да стабилизира нарастващите температури.

"Ако обединим силите си сега, можем да отклоним климатичната катастрофа. Но както докладът днес посочва ясно: няма време за отлагане и място за извинения", каза Гутериш и призова правителствените лидери и заинтересовани лица да осигурят успеха на срещата за климатичните промени тази есен, която ще се състои в Глазгоу.

Ключовите изводи на доклада са:

  • Температурата на повърхността на Земята в периода 2011-200 г. е бил с 1.09 градуса по Целзий по-висока спрямо периода 1850-1900 година.
  • Последните пет години са най-горещите от 1850 г., според записваните данни.
  • Темпът на покачване на морско равнище се е покачил тройно в сравнение с 1901-1971 г.
  • Човешкото въздействие най-вероятно в 90 процента е основният причинител за топенето на ледниците.
  • От 1950-те години горещите вълни са станали по-чести и по-интензивни, докато студовете са станали не толкова тежки.


Според авторите на доклада повишението на световните температури с 1.5 градуса ще бъде достигнато през 2040 г. при всички разглеждани сценарии. Ако не бъдат намалени въглеродните емисии, това може да стане и по-рано.

Повишението на температурите може да стигне 2 градуса до края на века, независимо какви ограничения на въглеродните емисии се направят, смята още авторите на документа. Необратимо е и повишаването на морското равнище Повишаването на морското равнище също е безвъзвратно и световният океан ще се вдигне с 1 метър до края на века, а е възможно и повишаването да стигне 2 метра.

Може да се твърди и че приносът на човешката дейност за горещите вълни като тези в Източното Средиземноморие или наводненията в Германия и Китай се е "увеличил" в последното десетилетие. Подобни вълни вече трябва да се очакват не веднъж на 50 години, а всяко десетилетие. Тропическите циклони стават все по-интензивни; засушаването е станало 1.7 пъти по-често в сравнение със средата на миналия век, посочва докладът.

"В миналото хората казваха: Не можех да кажеш нищо за конкретно (метеорологично) явление. Но сега всъщност можем да правим количествени изявления за екстремните метеорологични явления," казва Михаел Венер, съавтор на доклада от националната лаборатория "Лорънс Бъркли" в Калифорния.

Според авторите спасението може да е в придържането към "въглероден бюджет" или към максимално количество въглеродни емисии, които могат да бъдат изхвърлени в атмосферата.

Споделяне

Още по темата

Още от Greenpool