"Климатична истерия" стана антидума в Германия за 2019 г.

"Климатична истерия" стана антидума в Германия за 2019 г.

За антидума на 2019 г. в Германия бе обявено словосъчетанието "климатична истерия" ("Klimahysterie"). То дискредитира усилията по защита на климата, дебата за тяхната необходимост и възникващите в тази връзка екологични движения, зави на 14 януари в Дармщадт представителката на журито Нина Яних.

Изразът "климатична истерия", използван миналата година от много политици, икономисти и медии, безразборно обвинява екоактивисти и окачествява усилията по защита на климата като някаква "колективна психоза", отбеляза Яних. Тя добави, че на фона на научните изследвания по темата за промените в климата, този израз въвежда в заблуждение и безотговорно се опира на антинаучни тенденции.

Журито освен това съобщи, че през 2019 г. рязко е нараснал броят на думите, предложени за "антидума на годината", както и словосъчетанията, свързани със защитата на климата – например "екодиктатура", "екофашизъм", "екотероризъм", "климатичен абсолютизиъм", "вярващи в CO₂", "CO₂-апостоли" и "климатична църква".

Традицията за избор на "антидума на годината" в Германия датира от 1991 г. Журито е съставено от четирима лингвисти и един представител на медиите, който се мени всяка година. Журито е институционално независимо и няма отношение с определен университет, езиково общество или асоциации. Членовете му вършат работата доброволно.

За 2018 г. антидума стана словосъчетанието "антидепортационна индустрия" ("Anti-Abschiebe-Industrie"), през 2017-а – "алтернативни факти" ("alternative Fakten"), през 2016-а - "изменник на народа" ("Volksverräter").

Идеята за определяне на антидума на годината принадлежи на Хорст Дитер, професор по германска филология от Франкфурт.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?