Климатичните разговори напредват твърде бавно

Климатичните разговори напредват твърде бавно

Преговорите на срещата на върха в Копенхаген напредват твърде бавно, предупреди във вторник шефът на Секретариата по климатичните промени на ООН Иво де Боер. Той посочи, че все още има огромна работа за вършене преди да се подпише финалното споразумение, предаде ББС.

Делегатите работиха цяла нощ в опити да спасят световната сделка за документа, който ще подмени Протокола от Киото и който трябва да се подпише в петък, като в датската столица ще пристигнат 120 световни лидери за финалната сесия.

“Намираме се в много специален и важен момент“, каза де Боер пред журналисти в Копенхаген. По думите му през последната седмица се забелязва прогрес в различни сектори, на той все още не е достатъчен, за да се постигне окачваното.

В понеделник разговорите бяха прекратени за пет часа, след като представителите на развиващите се страни оттеглиха своята подкрепа за общото споразумение, подозирайки богатите страни в сговор срещу бедните държави.

Богатите страни не са предложили на развиващите се страни достатъчно финансова помощ за сключване на споразумение за борба с глобалното затопляне, коментира и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в навечерието на отпътуването си в сряда за конференцията, цитиран от ДПА.

С наближаването на кулминацията на срещата в Копенхаген нейните организатори се надяват, че делегатите ще се концентрират върху важните проблеми и страните ще успеят да намерят сили за някои отстъпки, коментира ББС.

Надежда в тази насока дава например Китай, който показа, че не му трябват пари от фонда, който ще учреди Западът за помощ на бедните страни, за да се справят с глобалното затопляне.

Високопоставен източник от Китай заявява пред ББС, че Пекин няма да вземе и долар от фонда, парирайки по този начин доводите на САЩ, че Китай е достатъчно богата страна, за да плати сама за мерки, ограничаващи излъчването на парникови емисии.

Междувременно папа Бенедикт Шестнадесети призова за спешни действия за защита на околната среда, предаде Асошиейтед прес. По думите на Светия отец климатичните промени и природните катастрофи заплашват основни човешки права като правото на живот, храна и здраве.

Бенедикт призова напредналите общества да възприемат по-осъзнат начин на живот, като намалят потреблението на енергия и поощрят енергоспестяваща политика

Папата каза, че индустриализираните страни трябва също така да признаят историческата си отговорност за емисиите на парникови газове, които са причина за глобалното затопляне, и да покажат солидарност към развиващите се страни.

Но и зараждащите се икономики също носят отговорност, каза Бенедикт Шестнадесети в годишното си обръщение към световни лидери по повод католическия Световен ден на мира, който се отбелязва на 1 януари.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?