Климатолози отчетоха рекордно топла зима в Арктика

Климатолози отчетоха рекордно топла зима в Арктика

Приключилата зима в Арктика е била безпрецедентно топла, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на американския Национален център по снеговете и ледовете.

 

Плаващият лед в Арктика е рекордно малко за това време на годината, като има доста открити пространства, където досега дебел слой лед е покривал водата.

 

Учените казват, че случващото се е заради порочния кръг, породен от глобалното затопляне, което предизвика силни ледени бури в Европа и американския североизток.

 

Зимата, която в Арктика е от декември до края на февруари, тази година е била толкова топла, че най-северната метеорологична станция в Гренландия - най-близката до Северния полюс, отчете повече от 60 часа над нулата през февруари. Преди тази година температурата се е качвала над нулата през февруари само два пъти и за много кратко. Тази температура в Кейп Морис Джезъп - най-северната точка на Гренландия, е характерна по-скоро за май.

 

Аномалията се прояви на повече от едно място. В Бароу, Аляска, температурата през февруари беше с 10 градуса Целзий над нормалното, а за цялата зима средната стойност е 7,8 градуса Целзий над нормалното.

 

Арктическите метеорологични станции отчетоха средно 4,9 градуса Целзий над нормалното за приключилата зима.

 

През февруари арктическият морски лед е покривал 13,9 милиона км - със 150 00 кв. км по-малко от миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят